228, 22752

Alleenstaand en op zoek naar een eigen woning? Zo is het financieel haalbaar

Alleenstaand en op zoek naar een eigen woning

De aankoop van een eigen woning is voor veel alleenstaanden een grote uitdaging. Welke manier zijn er om uw financiële draagkracht als alleenstaande te vergroten?

Ook in volle coronacrisis gingen de vastgoedprijzen in ons land nog vlotjes hoger. De gemiddelde prijs van een woonhuis in ons land bedraagt al 267.040 euro, voor een appartement is dat 242.024 euro.

De aankoop van een eigen woning wordt daardoor een steeds zwaardere dobber. Zeker alleenstaanden botsen al snel op limieten wanneer ze bij de bank aankloppen voor een woonlening. Daar zijn verschillende redenen voor:

- Als een alleenstaande zijn job verliest, dreigt dat meteen een groter probleem te worden voor de afbetaling van de lening dan wanneer bij een koppel één van de partners zonder inkomen valt. Banken kunnen daardoor soms een bijkomende waarborg eisen van een alleenstaande kredietnemer of een hogere rentevoet hanteren.

- De stijgende vastgoedprijzen dwingen veel kopers om meer te lenen voor een woning. Maar dat moet financieel ook haalbaar zijn. In principe wordt aangeraden om niet meer dan een derde van het inkomen te spenderen aan de woonlening. Op dat vlak zijn koppels duidelijk in het voordeel: de combinatie van twee inkomens zorgt er vaak voor dat ze meer kunnen lenen. Steeds vaker wordt ook meer dan een derde gespendeerd aan de afbetaling van de woonlening, op voorwaarde dat er genoeg overblijf om de maandelijkse uitgaven en ook onvoorziene uitgaven te dekken. Ook daar hebben koppels doorgaans meer marge dan alleenstaanden. 

- Banken vragen intussen ook een hogere eigen inbreng. Door nieuwe maatregelen van de Nationale Bank mogen ze minder leningen toekennen met een quotiteit hoger dan 90%. Dat is de verhouding tussen het geleende bedrag en de waarde van de woning. Daardoor is het lastiger om nog het volledige aankoopbedrag te lenen en zijn er meestal meer spaarcenten nodig. Koppels hebben ook hier het voordeel dat ze twee spaarpotjes bij mekaar kunnen leggen.

 

Looptijd verlengen

Om de afbetaling van de hypothecaire lening te vergemakkelijken, kan u als alleenstaande proberen om een hypothecaire lening af te sluiten met een langere looptijd, bijvoorbeeld 25 jaar of meer. Op de langere termijn betaalt u meer intresten, maar het maandelijkse aflossingsbedrag ligt wel lager. Zo creëert u wat meer financiële marge. De maximale looptijd van een woonlening bedraagt 30 jaar. Banken zijn evenwel niet verplicht om een lening met die looptijd toe te staan en sommige banken bieden zo’n looptijd zelfs niet eens aan.

Tip: Waar vindt u de laagste rente voor uw woonlening?

 

Laat iemand borg staan`

Aarzelt de bank om een lening toe te kennen? Dan wordt vaak aangeraden om een waarborg in de weegschaal te leggen. Zo kunnen ouders, een familielid of een vriend zich borg stellen voor de terugbetaling van de lening. Die extra waarborg zou het financieel risico voor de bank verminderen en zou net die extra stimulans zijn om alsnog een lening toe te kennen.

Lees ook: Begin aan uw woondroom met een klavertjevier

 

Toch lenen met twee

Voor goede alleenstaanden vrienden of vriendinnen die feitelijk gaan samenwonen, kan het ook verleidelijk zijn om de krachten te bundelen en samen een huis te kopen. Het is alvast perfect mogelijk om daarvoor samen ook een hypothecaire lening af te sluiten. Let wel: de bank kan vragen om hoofdelijk aansprakelijk te zijn voor het betalen van de lening. Als een van de kredietnemers later onvoldoende financiële middelen heeft of gewoonweg verdwijnt, dan moet de andere kredietnemer er alleen voor zorgen dat de lening netjes wordt afbetaald.

Ook juridisch moeten dergelijke feitelijke samenwoners extra aandachtig zijn. Bij getrouwde en wettelijk samenwonende koppels is de gezinswoning goed beschermd wanneer een van de partners overlijdt. Ze erven van mekaar automatisch het vruchtgebruik van de gezinswoning en de inboedel, al is het bij wettelijke samenwoners wel mogelijk dat één van beide partners in zijn testament nog andere regelingen treft zonder medeweten van de andere partner. Ander erfgenamen zoals de kinderen en broers of zussen kunnen de langstlevende partner dan ook niet zomaar uit de gezinswoning zetten.

Bij feitelijke samenwoners is die bescherming er niet. Voor het erfrecht zijn zij vreemden van mekaar. Tenzij de bij de notaris een en ander laten vastleggen, kunnen andere erfgenamen zelfs eisen dat de woning wordt verkocht om hun erfdeel te krijgen.

 

Vlaamse woonlening

Wie een bescheiden inkomen heeft en toch een eigen woning wil verwerven, kan ook bij de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen en het Vlaams Woningfonds aankloppen voor een Vlaamse woonlening. Er zijn evenwel verschillende voorwaarden, waaronder ook een inkomensgrens. Zo mag bijvoorbeeld het jaarlijks inkomen van een alleenstaande zonder personen ten laste afhankelijk van de woonplaats niet meer bedragen dan 40.710 of 38.860 euro.

De rentevoeten van de Vlaamse woonlening variëren normaal gezien tussen 2% en 2,12%. De Vlaamse overheid besliste recent wel om de rentevoeten te verlagen, als onderdeel van het economisch relanceplan. Daardoor bedraagt de minimale rentevoet nu 1,6%.

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.