228, 22499

Batibouw: ook een feest voor uw woonlening?

Batibouw: ook een feest voor uw woonlening

Over enkele dagen gaat de bouwbeurs Batibouw weer van start. Dat is een interessante periode voor wie bouwplannen koestert. Maar ook wie een goedkope woonlening op de kop wil tikken, kan goede zaken doen. De banken zetten dan traditioneel hun beste beentje voor om hun marktaandeel te verdedigen.

 

Woonlening

Snel aanduiden waar u de goedkoopste lening kan vinden, is niet eenvoudig. Veel hangt af van het percentage van de woning dat u wil lenen, van het feit of u bereid bent om ook uw brandverzekering af te nemen via de bank en uw loon er te laten toekomen en van uw terugbetalingscapaciteit.

Bovendien is er doorgaans ook een verschil tussen de rentevoeten die de banken afficheren en de tarieven die ze effectief toekennen. De voorbije weken leenden mensen die hoogstens 80% van de waarde van de woning moesten lenen en hierbij kozen voor een krediet met een vaste rente op 20 jaar tegen zowat 1,60%, leert een overzicht van Immotheker. Wie opteerde voor een lening met een rente die elk jaar kon worden aangepast, betaalde zelfs maar 1,10%.

Toch zijn er ook banken die online al meteen een gepersonaliseerde rente geven. Dat is onder meer zo voor wie klant is bij KBC of voor wie een woonkrediet aanvraagt via Hello bank! en Keytrade Bank.

Het blijft dan ook nodig om diverse aanbieders te vergelijken. Een iets goedkoper tarief kan u honderden euro’s laten uitsparen.

Op Spaargids.be kunt u zien welke voorstellen andere bezoekers van de site effectief hebben gekregen. Het loont steeds de moeite de banken die daarbij goed scoren bij uw onderzoek te betrekken. Momenteel gaat het onder meer om Beobank en KBC voor leningen met een vaste rente. Voor kredieten met een variabele rente komt onder meer Argenta naar voor.

Tip: Kijk hier naar de effectieve voorstellen die andere kredietnemers kregen.

Het wordt uitkijken hoe scherp de diverse banken de komende dagen om de kredietklant willen strijden. Twee tegenstrijdige tendensen spelen daarin mee.

Ten eerste de politiek van goedkoop geld die door de Europese Centrale Bank wordt gevoerd. Die zorgt er onder meer mee voor dat banken die hun geld beleggen in Belgische staatsobligaties met een resterende looptijd van tien jaar een negatieve rente krijgen. Anders gezegd: ze moeten rente betalen in plaats van te krijgen.  Als ze dan aangetrokken spaargeld kunnen omzetten in woonleningen en hiervoor nog een rente kunnen krijgen, hoe bescheiden ook, is dat meegenomen.

Anderzijds speelt de vraag van de Nationale Bank van België aan de commerciële banken om hun leningen met de nodige voorzichtigheid te verstrekken en erover te waken dat hun marges voldoende zijn. Dat zou hen toelaten om er voldoende aan te verdienen zodat ze eventuele wanbetalingen van hun klanten kunnen opvangen. Geen onnodige luxe want de jongste jaren is de schuldenlast van de gezinnen behoorlijk gestegen zodat hun buffer om tegenslagen op te vangen kleiner is geworden.

 

Renovatielening

Gemakkelijker wordt dan weer uw vergelijkingstocht als u op zoek bent naar een financiering voor een renovatie die u wil doen. Daarvoor komen de toegepaste tarieven vaker overeen met de geafficheerde.

Wie bijvoorbeeld 15.000 euro wil lenen op 36 maanden, vindt het beste aanbod momenteel bij KBC. Een rentevoet van 2,50% leidt er naar maandelijkse afbetalingen van 432,73 euro, waardoor u op het einde van de rit 578,28 euro aan intresten betaald zal hebben. Andere goedkope aanbieders zijn Cetelem, Beobank, bpost bank en Mozzeno.com, alle met een tarief van 2,99%.

Het voordeel van deze renovatielening is dat u geen notariskosten en geen hypotheekkosten moet betalen.

Tip: Hier vindt u de goedkoopste verbouwingslening

  

Energielening

Wil u de lening aangaan om een ‘groene’ investering te doen en bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen of uw huis te isoleren, dan bent u wellicht nog goedkoper af.

Momenteel afficheert bpost bank hier de laagste tarieven voor dit soort leningen. Voor een krediet van 15.000 op 36 maanden betaalt u er 1,59%, wat resulteert in afbetalingen van 426,88 euro en een totale intrestfactuur van 367,68 euro. KBC en Cetelem scoren met een tarief van 1,89% eveneens goed.

Tip: Vind hier de goedkoopste energiekredieten

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.