228, 22242

Belastingvoordeel schuldsaldoverzekering enkel interessant tegen jaareinde

Belastingvoordeel schuldsaldoverzekering

U neemt onvermijdelijk een berekend risico wanneer u de premies van de schuldsaldoverzekering fiscaal inbrengt. Meestal is dat enkel interessant wanneer u laat op het jaar een woning kocht.

Het afsluiten van een schuldsaldoverzekering is een standaardpraktijk bij het aangaan van een woonlening. De verzekering biedt financiële bescherming wanneer één van de kredietnemers overlijdt, door het openstaande kredietbedrag deels of volledig af te lossen. Zo wordt vermeden dat de langstlevende kredietnemer niet ineens helemaal alleen de openstaande woonlening moet aflossen en daardoor in financiële problemen komt. En hoewel het niet verplicht is om een schuldsaldoverzekering af te sluiten, zullen banken het vrijwel altijd opleggen als een voorwaarde bij de toekenning van een hypothecaire lening.

De premie voor de schuldsaldoverzekering kan op twee manieren worden ingebracht: via de fiscale korf van de Vlaamse geïntegreerde woonbonus of via de korf van het pensioensparen. U kunt slechts één van beide opties kiezen en die keuze is ook definitief, want u kan er later niet op terugkomen.

Tip: Bereken de goedkoopste schuldsaldoverzekering

 

Belastingvoordeel

Wie een woonlening afbetaalt, kan daarvoor in Vlaanderen een belastingvoordeel krijgen. Het gaat om de zogenaamde geïntegreerde woonbonus, die recht geeft op een belastingvermindering van 40%. Komen daarvoor in aanmerking: de intresten en de kapitaalaflossingen van de woonlening, maar ook de premies voor de schuldsaldoverzekering.

In veel gevallen heeft het weinig zin om de schuldsaldoverzekering nog aan te geven. Meestal is de fiscale korf van de geïntegreerde woonbonus al helemaal gevuld met de intresten en de kapitaalaflossingen. Voor inkomensjaar 2019 (waarvoor u in 2020 een belastingaangifte moet indienen) bedraagt het plafond van de fiscale korf 1.520 euro. Dat plafond kan nog met 760 euro worden opgetrokken voor wie geen andere woning heeft en met nog eens 80 euro voor wie minstens drie kinderen heeft. Vanaf maximaal 2.360 euro is de fiscale korf helemaal vol, een bedrag dat snel wordt bereikt voor wie een lening afbetaalt.

Alleen bij wie laat op het jaar een woning kocht – en daardoor ook weinig intresten en kapitaal heeft afbetaald – is de korf vaak nog niet helemaal gevuld. In dat geval wordt dan geregeld aangeraden om de premie van de schuldsaldoverzekering in één keer te betalen, om daarmee de fiscale korf van de geïntegreerde woonbonus maximaal te vullen.

Wie niet aan pensioensparen doet – of het maximumbedrag niet heeft gestort – kan de premies voor de schuldsaldoverzekering ook aangeven binnen de fiscale korf van het pensioensparen. Het belastingvoordeel bedraagt 25 of 30%, afhankelijk van het aangegeven bedrag.

Lees ook: Schuldsaldoverzekering gespreid betalen is duurder

 

Belasting

Zelfs als het vanuit fiscaal oogpunt zin heeft om de premies voor de schuldsaldoverzekering fiscaal in mindering te brengen, denk u best twee keer na over de mogelijke gevolgen. Want van zodra u ook maar één keer een belastingvoordeel kreeg voor een premie van de schuldsaldoverzekering, zal een eventuele latere uitkering een bijkomende belasting ondergaan. Dat gebeurt niet wanneer de premies nooit werden ingebracht. Concreet: als de schuldsaldoverzekering kapitaal uitkeert omdat één van de verzekerden is overleden, dan zal dat kapitaal worden belast. De belasting bedraagt 8 procent op het uitgekeerde kapitaal wanneer de premies werden ingebracht via de korf van het pensioensparen. Koos u daarentegen voor de korf van de woonbonus, dan moet de langstlevende kredietnemer gedurende maximaal 13 jaar een percentage van het uitgekeerde kapitaal aangeven bij zijn belastbaar inkomen. Daardoor wordt het fiscale voordeel bijna altijd helemaal teniet gedaan.

 

 

Lees ook:

Andere tips over schuldsaldoverzekeringen en woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.