228, 24014

Bespaar geld met een wederopname van uw oude lening

Bespaar geld met een wederopname van uw oude lening

Denkt u eraan om een lening af te sluiten om een grote uitgave te betalen? Kijk dan zeker na of u het reeds terugbetaalde deel van uw woonlening opnieuw kunt opvragen. Het kan u tientallen euro’s besparen. We leggen uit hoe het werkt.

Heeft u zoals de meesten een lening afgesloten voor de aankoop of de bouw van uw woning? Dan was dat wellicht een hypothecair krediet, waarbij u de woning in pand gaf. De bank kreeg het recht om het onroerend goed te verkopen indien u de lening niet volgens de afspraken zou afbetalen en  ze met de opbrengst van de verkoop toch haar geld zou terugkrijgen.

Die waarborg, de hypotheek, moet verplicht door een notaris worden vastgelegd in een officiële akte, die nadien ook wordt geregistreerd. Hij geldt sinds 1992 meteen voor 30 jaar. Het maakt daarbij niet uit dat de oorspronkelijke lening waarvoor u de woning in pand gaf bijvoorbeeld maar 10 of 20 jaar liep.

Een hypotheek vastleggen is dan ook niet goedkoop. Wil u een hypothecaire lening van 150.000 euro, moet u al meteen rekenen op zo’n 4.700 euro aan kosten voor de notaris en de registratie.

Tip: Hier kunt u de notariële kosten voor een hypotheeklening berekenen

 

Goedkopere lening

Gelukkig heeft de hypotheek ook voordelen. Ten eerste laat de waarborg toe om goedkoper te lenen dan met een lening zonder hypotheek. De bank krijgt immers een stevige garantie op terugbetaling achter de hand.

Een bijkomend voordeel is dat de waarborg gekoppeld is aan een onroerend goed en niet aan een specifieke lening. Hij blijft van kracht, zelfs als het krediet waarvoor hij initieel genomen is gedeeltelijk of volledig terugbetaald is.

Dit biedt mogelijkheden om het kapitaal van de oorspronkelijke lening dat al werd terugbetaald opnieuw te lenen zonder dat de kredietnemer een nieuwe waarborg moet geven. Dat noemen we een wederopname.

Een dergelijke heropname geniet doorgaans van een lager tarief. Een voorbeeld maakt veel duidelijk. Wil u voor een verbouwing 25.000 euro lenen op 60 maanden, dan betaalt u via een klassieke financiering zonder bijkomende waarborg met een verbouwingslening tegen 2,60% vijf jaar lang 444,45 euro per maand, waardoor u uiteindelijk bovenop uw geleend kapitaal 1.667 euro aan intresten afbetaalt. Kiest u voor een hypothecair krediet tegen 1,80%, dan betaalt u 60 maanden lang telkens  435,85 euro af, zodat u bovenop uw kapitaal nog 1.151 euro aan intresten ophoest. Het verschil na 60 maanden. 516 euro.

 

Dossierkosten

Hou er wel rekening mee dat u bij een heropname geld leent tegen de huidige tarieven van de hypothecaire kredieten en dus niet tegen de tarieven van uw oude hypotheeklening.

Vergeet ten slotte ook niet dat banken bij een heropname dan wel geen nieuwe kosten voor het vestigen van een waarborg aanrekenen omdat er geen nieuwe hypotheek ingeschreven moet worden en u dus ook niet opnieuw naar de notaris moet, maar dat ze wel dossierkosten in rekening mogen brengen. Die kunnen oplopen tot 500 euro. Die moet u dan aftrekken van uw potentiële besparing aan intresten.

Het komt er dus op aan steeds de vergelijking te maken van een gewone klassieke financiering en een wederopname van een oude lening.

Let wel: de bank is niet verplicht om u een wederopname toe te staan. Zelfs niet met een stevige waarborg als een hypotheek, want de uitwinning is slechts een laatste redmiddel voor de instelling als ze haar geld terug wil. 

Tip: Kijk hier hoeveel rente u op een nieuwe hypothecaire lening moet betalen.

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over verbouwingsleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.