228, 23596

Bieden onder gesloten omslag versus openbare verkoop

Bieden onder gesloten omslag versus openbare verkoop

Steeds meer huizen gaan van de hand via een verkoop onder gesloten omslag of via een openbare verkoop. Hoewel het in beide gevallen om een biedproces gaat, verschillen ze toch sterk van elkaar.

De woningprijzen blijven stijgen. Veel beschikbare panden genieten bijgevolg een grote interesse. De verkoper verkeert in een luxepositie, aangezien hij op veel kandidaat-kopers kan rekenen. Die geïnteresseerden willen vaak zelfs de vraagprijs overtreffen. Met een verkoop ‘onder gesloten omslag’ of een openbare verkoop proberen verkopers het maximale uit hun verkoop te halen.

 

Wat is een verkoop onder gesloten omslag?

Bij een bieding onder gesloten omslag beschikken potentiële kopers over een beperkte termijn om een bod op een pand uit te brengen. De verkoper mag kandidaat-kopers niet tegen elkaar uitspelen door ze op de hoogte te brengen van elkaars bod. De verkoper stelt meestal een minimumprijs in, waarna geïnteresseerden bepalen in welke mate ze die minimumprijs willen overtreffen. Het bod gebeurt onder gesloten omslag.

 

Hoe verloopt een openbare verkoop?

De openbare verkoop gebeurt nog zelden in het rokerige zaaltje achter het dorpscafé. Vandaag verloopt die meestal via Biddit, het online platform van de notarissen. Alle geïnteresseerden zien er het actuele hoogste bod en kunnen dat tegen een bepaalde deadline overtreffen.

 

Blind bieden versus transparantie

Bij een openbare verkoop geldt het spel van bieden en opbieden. Dat gebeurt in alle transparantie, aangezien een hoger bod meteen op Biddit verschijnt. Ook de toewijzing van het pand aan een kandidaat-koper gebeurt openbaar. Je kan echter niet achterhalen wie de andere bieders zijn. Bij een verkoop onder gesloten omslag weet je niet hoeveel andere geïnteresseerden bieden. De kans bestaat dus dat je ongewild lager biedt dan een andere kandidaat of net meer betaalt dan nodig was.

 

Bindend versus niet-bindend

Bij een openbare verkoop wijst de notaris het pand toe aan de hoogste bieder. De verkoper heeft nog altijd het recht om het bod te weigeren als hij het te laag zou vinden. Hij kan daartoe vooraf met de notaris afspreken onder welke minimumprijs hij de verkoop niet mag toewijzen. Bij een bieding onder gesloten omslag heeft de verkoper altijd het laatste woord. Hij is dus vrij om van een bod af te zien als hij dat wil.

Let wel: voor de koper is een bod wel altijd bindend. Zowel in het geval van een openbare verkoop als een verkoop onder gesloten omslag ben je dus best zeker van je financiële mogelijkheden. Een opschortende voorwaarde in je bod zorgt er wel voor dat je de verkoop nog ongedaan kunt maken wanneer de bank geen lening toekent. Je gaat vooraf best in de algemene voorwaarden van de verkoop na of die optie tot de mogelijkheden behoort.

 

Kostenplaatje

Naast de prijs moet je nog aanvullende notariskosten en registratierechten betalen. Die zijn zowel voor de openbare verkoop als de verkoop onder gesloten omslag niet hoger dan bij een traditionele aankoop. Bij een openbare verkoop moet je die kosten al vijf dagen na de toewijzing betalen. De verkoper vergoedt de notaris bij een openbare verkoop via Biddit voor de kosten van de tekoopstelling. Die kosten variëren van dossier tot dossier en zijn afhankelijk van de vraag hoeveel publiciteit de verkoper wil voeren, hoeveel bezoekdagen hij wil organiseren, enzovoort.

 

Timing

Na de ondertekening van het proces-verbaal van toewijzing heb je bij een openbare verkoop zes weken de tijd om de prijs te betalen. De koper kan het pand ook al na zes weken betrekken. Er verstrijken dus geen drie tot vier maanden tussen het tekenen van de compromis en de notariële akte. Bij een verkoop onder gesloten omslag geldt die kortere termijn niet. De timing is dan identiek als bij een klassieke ‘onderhandse verkoop’.

Tip: Overweeg je de aankoop van een woning? Ontdek dan hier welke intrestvoeten kopers recentelijk hebben onderhandeld.

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.