228, 22070

Geen dakisolatie? Woning niet meer verhuurbaar vanaf 2020

Geen dakisolatie? Woning niet meer verhuurbaar vanaf 2020

Heeft u een woning die u wil verhuren? Vergeet dan niet om tijdig het dak te laten isoleren, mocht dat nog niet gebeurd zijn. Anders wordt het huis of het appartement vanaf 2020 onverhuurbaar. Een goedkope groene lening kan helpen.

Alle woningen die in Vlaanderen voor 1 januari 2006 werden aangesloten op het elektriciteitsnet moeten vanaf 2020 dakisolatie hebben met een minimale R-waarde (die de warmteweerstand meet) van 0,75m² K/W, wat neerkomt op zo’n 3 à 4 cm isolerend materiaal. Voor recentere woningen wordt ervan uitgegaan dat het dak sowieso geïsoleerd is.

Is het dak – dat minstens 16 vierkante meter bedraagt - niet of onvoldoende geïsoleerd, krijgt de woning vanaf Nieuwjaar 2020 minimaal vijftien strafpunten bij een eventueel onderzoek. Dat betekent dat het pand nadien niet meer te huur aangeboden kan worden. Het onderzoek kan onder meer worden gevraagd door de huurder, maar ook door een derde partij zoals een OCMW of een sociaal verhuurkantoor.

Gaat het om een appartement, dan geldt het verbod op een nieuwe verhuring voor alle appartementen onder het dak en dus niet alleen voor de appartementen die zich net onder dat dak bevinden.

Sancties

De huurder die de woning al gebruikt, mag wel blijven wonen. Het verbod om ze nog te verhuren geldt alleen voor nieuwe verhuringen.

Ook voor wie in een eigen woning huist, geldt dit. De eigenaar-gebruiker wordt niet gestraft als het dak onvoldoende geïsoleerd is, maar ze nadien zonder aanpassing te huur aanbieden zal niet kunnen. Intussen ziet de eigenaar-gebruiker trouwens ook de energiekosten oplopen.

Goedkope lening

Wie wil vermijden dat hij een woning of een appartement niet meer te huur kan stellen, doet er dus goed aan om de isolatie van het dak niet langer uit te stellen. De financiering ervan kan gerust met een groene lening gebeuren. En dat hoeft allerminst duur te zijn. Zo kan je bij Belfius al een dergelijk krediet afsluiten tegen een rente van 1,55%. Wie 10.000 euro leent en die vervolgens over vier jaar wil terugbetalen, zal gedurende 48 maanden 214,94 euro moeten neertellen. Na afloop van die periode zal hij bovenop zijn kapitaal 317,12 euro aan intresten hebben betaald.

Tip: Hier vindt u de goedkoopste energieleningen van het moment

Bovendien kunt u nu nog genieten van een premie van netbeheerder Fluvius. Voor dakisolatie biedt die 2 euro/m² indien u ze zelf aanbrengt en 4 euro/m² indien u de werken laat uitvoeren door een aannemer. Bent u een beschermde afnemer van energie – dit is het geval indien u recht heeft op sociale maximumprijzen- dan loopt de premie op tot respectievelijk 5,25 euro/m² bij zelfplaatsing en 10,50 euro/m² bij plaatsing door een aannemer.

Tip: Hier vindt u meer info over de verplichte dakisolatie

Op langere termijn zal de dakisolatie overigens niet volstaan. De Vlaamse overheid wil dat elk huis of appartement tegen 2050 een energiepeil haalt van hoogstens 60. Of met andere woorden: dat elke woongelegenheid aan dezelfde normen voldoen als de woningen die in 2015 nieuw werden opgetrokken. Dat betekent dat er de komende jaren en decennia nog heel wat geïsoleerd en gerenoveerd moet worden. Een groot deel van het Vlaams woningpark heeft een respectabele ouderdom.

U hoeft overigens niet te wachten tot het laatste moment om deze werkzaamheden te doen. Wie ze al onmiddellijk doet, heeft meteen het voordeel van een lagere energiefactuur.

Eigenaars die vooral isolatie of andere groene investeringen willen doen, kunnen ook hier terugvallen op een energielening. Bevat uw renovatie ook een aantal investeringen, dan zal u eventueel moeten uitwijken naar een klassieke renovatielening, maar ook die zijn momenteel tegen bodemtarieven beschikbaar.

Tip: Hier vindt u de goedkoopste renovatieleningen van het moment.

 

 

Lees ook:

Andere tips over energieleningen en verbouwingsleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.