228, 22029

Goedkoop renoveren met een energielening

Goedkoop renoveren met een energielening

U doet er goed aan het aanbod van energieleningen uit te pluizen als er energiebesparende investeringen op de planning staan. Die zijn veel voordeliger dan de gewone renovatieleningen.

Veel banken pakken uit met groene leningen of energieleningen om energiebesparende investeringen te financieren. Elke bank heeft een eigen lijstje met investeringen die in aanmerking komen voor zo’n lening. Meestal gaat het om zaken zoals de plaatsing van een verwarmingsinstallatie, warmtepompen, isolatie, regenwaterrecuperatie, de uitvoering van een energieaudit, geothermische verwarming, zonneboiler, ventilatie, de aanleg van een groen dak, zonnepanelen, hoogrendementsbeglazing of thermostatische kranen. Sommige banken vullen het lijstje met energiebesparende investeringen nog aan met investeringen die de woning beschermen tegen brand of inbraak.

Energieleningen zijn bij zowat elke bank voordeliger dan de gewone renovatielening. Zo bedraagt het jaarlijks kostenpercentage (JKP) voor een groene energielening bij KBC 1,59 procent, tegenover 2,45 procent voor een gewone renovatielening. Een groene lening levert daarmee een besparing op die al snel oploopt tot honderden euro’s. Want stel dat u 20.000 euro leent voor een looptijd van 5 jaar. Bij een lening van 1,59 procent betaalt u in totaal 813 euro aan intresten, tegenover 1.256 euro bij een lening van 2,45 procent. Dat is een verschil van 443 euro.

Lees ook: Wat maakt een renovatielening interessant?

Ook andere werken

Om in aanmerking te komen voor een voordeligere energielening moet niet noodzakelijk het volledige renovatiebudget naar energiebesparende investeringen gaan. Bij veel banken mag u een deel van het geleende bedrag uitgeven aan andere renovatiewerken. Bij Argenta, Axa, Belfius en KBC volstaat het dat 50 procent van de investeringen energiebesparend is om in aanmerking te komen voor een energielening. Bij Beobank ligt de ondergrens op 70 procent, bij BNP Paribas Fortis is dat 75 procent en bij ING is dat 80 procent. Het is dus perfect mogelijk om met een energielening zonnepanelen te plaatsen en tegelijkertijd de badkamer te renoveren.

Tip: Vergelijk de tarieven van energieleningen

Tarieven vergelijken

De tarieven voor energieleningen variëren van bank tot bank, waardoor u er goed aan doet de tarieven goed te vergelijken. Belfius hanteert een tarief van 1,55%. Bij Bpost, KBC en Crelan is dat 1,59 procent. Ter vergelijking: BNP Paribas Fortis, ING en Argenta hebben voor hun groene lening een rentetarief van 1,95 procent in de etalage. 

De maximumlooptijd van de energielening ligt bij de meeste banken op 10 jaar, maar die kan ook minder zijn in functie van de looptijd. Hoe lager het geleende bedrag, hoe lager ook de maximumlooptijd van de lening. Meestal geldt er ook een maximumbedrag van 50.000 à 75.000 euro dat verbouwers kunnen lenen via de groene lening.

 

 

Lees ook:

Andere tips over energieleningen en verbouwingsleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.