, 23001

Gratis renovatiekrediet voor ingrijpende ‘groene’ verbouwingen

Gratis renovatiekrediet voor ingrijpende ‘groene’ verbouwingen

De Vlaamse overheid wil ons woningbestand energiezuiniger maken. Dat het haar menens is, onderstreept ze met de nieuwe renteloze lening voor energierenovaties. Om in aanmerking te komen, hoort uw project wel aan strenge voorwaarden te voldoen. Maar wie niet alle vereisten afvinkt, geniet via zijn bank toch ook van gunstige tarieven.

Wie in 2021 een woning of appartement verwerft via een notariële akte, schenking of erfenis én binnen de vijf jaar jaar grondig renoveert, maakt aanspraak op een renteloze lening van de Vlaamse overheid. Die lening kunt u voorlopig aanvragen bij zes banken: Belfius, CKV, Crelan, Onesto Kredietmaatschappij, Triodos en VDK Bank. In de loop van het jaar voegen ook verschillende andere financiële instellingen zich bij dat rijtje.

 

In combinatie met hypothecair woonkrediet

Het renteloze renovatiekrediet met een looptijd van maximaal twintig jaar is enkel mogelijk in combinatie met een hypothecair woonkrediet. De eigenaar moet beide samen voor de aankoop afsluiten. Voor het renovatiekrediet ontvangt hij een jaarlijkse rentesubsidie van de Vlaamse overheid, waarmee ze de verschuldigde rende dichtfietst.

 

EPC-label als maatstaf

De renteloze leningen zijn enkel van toepassing op panden met een ondermaatse energieprestatie. Enkel woningen met een EPC-label van E of F komen in aanmerking. De energiezuinige renovatie moet dat label binnen de vijf jaar opkrikken naar minstens een C-niveau. Bij een appartement geldt bij aankoop een EPC-label van D, E of F als voorwaarde. De renovatie resulteert binnen vijf jaar in een B-label.

Afhankelijk van het behaalde energielabel na renovatie geldt een plafond van het kredietbedrag. Wie een E- of F-label voor een woning ombuigt in een A-label kan tot 60.000 euro renteloos lenen.

 

Energielening+

Wie vanaf 2021 een woning of appartement erft of via schenking verkrijgt en geen woonkrediet bij een kredietgever afsluit, kan bij het lokale Energiehuis terecht voor een renteloze Energielening+. De Vlaamse overheid mikt met die lening op een zogenaamde prioritaire doelgroep, waartoe onder meer beschermde afnemers en gezinnen met een inkomen onder een vastgelegde maximumgrens behoren.

 

Groene lening tegen gunstige tarieven

Komt u niet in aanmerking voor bovenstaande overheidstegemoetkomingen? Dan klopt u voor uw energiezuinige renovatieprojecten bij de bank aan voor een ‘groene’ lening. Daar staat een rentevoet tegenover die gunstiger is dan de standaard renovatielening.

KBC komt uit de vergelijkingstool van Spaargids.be met het laagste tarief uit de bus. De bank financiert uw project met de Groene Energie- en Veiligheidslening tegen een jaarlijks kostenpercentage (JKP) van 1,39%. Ter vergelijking: de standaard Renovatielening van KBC, zonder energiezuinige insteek, gaat gepaard met een JKP van 2,50%.

Tip: Ga hier na tegen welke voorwaarden u kunt lenen voor uw groene renovaties en andere verbouwingswerken

De ene groene lening is de andere niet

Belangrijk om weten, is dat de voorwaarden van de energieleningen van bank tot bank verschillen. Terwijl KBC verwacht dat minstens 50%van uw factuurbedrag energiezuinige investeringen behelst, legt Beobank de lat op minstens zeventig procent van het factuurbedrag. De kredietbedragen, het type renovatiewerken dat in aanmerking komt en de looptijd zijn eveneens niet altijd identiek.

 

Brusselse groene lening

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest stelt dan weer een energielening met een rentevoet van 0 % tot 2% voor, bestemd voor werkzaamheden die de energieprestatie van uw woning verbeteren. De financiering kan oplopen tot een bedrag van 25.000 euro.

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over energieleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.