228, 24116

Gratis renovatielening vanaf 1 september 2022

Gratis renovatielening vanaf 1 september 2022

De Vlaamse regering zette het licht op groen voor de 'Mijn VerbouwLening'. Mensen met een gelimiteerd inkomen kunnen tot 60.000 euro krediet krijgen met een korting van 3% op de rentevoet. Door de nog steeds lage rente betekent dat dit dat  ze vandaag renteloos kunnen lenen. De lening aanvragen kan vanaf 1 september 2022.

Waarvoor?

De Mijn VerbouwLening kan worden aangevraagd voor de volgende werken:

- dakrenovatie (beperkt tot bedrag op de factuur, incl. BTW)

- buitenmuurrenovatie (beperkt tot bedrag op de factuur, incl. BTW)

- renovatie van buitenschrijnwerk (beperkt tot bedrag op de factuur, incl. BTW)

- renovatie van vloeren en funderingen (beperkt tot bedrag op de factuur, incl. BTW)

- binnenrenovatie (met een maximum factuurbedrag van 5.000 euro + btw)

- elektriciteit en sanitair (met een maximum factuurbedrag van 7.500 euro +btw)

- (hybride) warmtepomp (beperkt tot bedrag op de factuur, incl. BTW)

- warmtepompboiler (beperkt tot bedrag op de factuur, incl. BTW)

- zonneboiler (beperkt tot bedrag op de factuur, incl. BTW)

- condensatieketel op gas (enkel van toepassing voor de laagste inkomensgroep, beperkt tot bedrag op de factuur, incl. BTW, aan te vragen tot 30-06-2026)

- Investeringen waarvoor een premie wordt gegeven door Fluvius.

- Zonnepanelen (beperkt tot bedrag van de factuur, incl. BTW).

Er geldt een absoluut maximum van 60.000 euro voor de lening. Het minimum is 1.250 euro.

Het geleende bedrag moet worden terugbetaald over een termijn van maximaal 25 jaar. De lening is renteloos (0% intrest), zolang de wettelijke rente onder 3% blijft. Komt ze daarboven, dan is er een korting van 3%.

 

Voorwaarden woning

De Mijn VerbouwLening geldt voor de verbouwing van woningen in het Vlaamse Gewest die minstens 15 jaar oud zijn tenzij het gaat om investeringen in een zonneboiler, (hybride) warmtepomp, of zonnepanelen. In dat geval volstaat het dat de woning of het gebouw voor aangesloten werd op het elektriciteitsdistributienet voor 2014.

 

Voor wie

- Alleenstaanden met een inkomen tot 46.170 euro.

- Alleenstaanden met 1 persoon ten laste of koppel zonder persoon ten laste en een inkomen tot 65.960 euro. Dit bedrag wordt met 3.700 euro verhoogd per persoon extra ten laste.

Er wordt rekening gehouden met het inkomen dat vermeld staat op het laatst beschikbare aanslagbiljet op het ogenblik dat u Mijn VerbouwLening aanvraagt.

Voor mensen die hun woning verhuren via een Sociaal Verhuurkantoor zijn de inkomensgrenzen niet van toepassing.

Voor mensen die hun woning via de klassieke weg verhuren, zijn evenmin inkomensgrenzen van toepassing, maar de ontvangen huurprijs mag niet boven 900 euro liggen. In de centrumsteden is dat 1.000 euro.

Afhankelijk van de hoogte van de lening, dient de kredietnemer-verhuurder gedurende 9 jaar een maandelijkse korting te geven op de huurprijs. Hij bedraagt 20 euro (bij lening tot 15.000 euro), 40 euro (bij lening tot 30.000 euro), 60 euro (bij lening tot 45.000 euro) of 80 euro (bij lening tot 60.000 euro).

Mensen die hun woning via erfenis of schenking verwerven, komen eveneens in aanmerking voor de Mijn VerbouwLening. Hun inkomen moet dan wel tot de laagste of middelste inkomensgroep van Mijn VerbouwPremie behoren.

Een Vereniging van Mede-Eigenaars kan ook een beroep doen op een Mijn VerbouwLening met een maximum van 60.000 euro voor het gebouw plus  25.000 euro per appartement.

De lening geldt niet voor wil al een renteloos renovatiekrediet of een Energielening+ heeft afgesloten.

 

Aanvragen

De lening kan worden aangevraagd via het energiehuis van de gemeente. Voor eenzelfde pand kan er slechts één lening lopen.

Hoewel de leningsaanvragen pas vanaf 1 september 2022 ingediend kunnen worden, tellen de facturen vanaf 1 juli 2022 mee.

 

Lees ook:

Andere tips over verbouwingsleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.