, 23556

Hoe banken woonkredieten met lange looptijden weren

Hoe banken woonkredieten met lange looptijden weren

Een woonkrediet met een looptijd van dertig jaar spreidt het maandelijkse afbetalingsbedrag in de tijd. Dat zou de woondroom van kopers met een beperkt budget vlotter haalbaar moeten maken. In de realiteit ziet het plaatje er minder rooskleurig uit. Waar sommige banken langlopende kredieten niet eens in hun tarieffiches opnemen, zorgden de hoge rentevoeten bij andere spelers voor een afschrikkend effect.

Om je woondroom te financieren, brengt een hypothecair krediet soelaas. Door te kiezen voor een langere looptijd neemt de maandelijkse aflossingsdruk af. Stel dat je voor een huis van 210.000 euro een bedrag van 200.000 euro leent voor een looptijd van 20 jaar tegen een vaste rentevoet van 2%, dan los je maandelijks 1.010 euro af. Een spreiding over dertig jaar bij dezelfde rentevoet resulteert in een maandelijkse aflossing van 737 euro. Dat scheelt dus een aardige slok op de borrel.

Tip: Ontdek hier welke rentetarieven andere kopers hebben onderhandeld

Strengere regels

In de realiteit oogt het plaatje minder rooskleurig. Belgische banken hanteren vandaag strengere regels voor het toekennen van kredieten. Ze zijn mede op vraag van de Nationale Bank van België minder happig op het toekennen van risicovolle kredieten en zien er onder meer op toe dat bij 65% van de toegekende leningen de koper minstens 10% van de aankoopprijs op tafel legt.

 

Hoger risico = hogere intrestvoet

Door de langere looptijd vertegenwoordigt het openstaande krediet langere tijd een bepaald percentage van de aankoopprijs. Bij ons voorbeeld van het huis met de aankoopprijs van 210.000 euro duurt het bij een looptijd van dertig jaar in totaal 74 maanden voor het openstaande krediet onder 80% van de aankoopprijs zakt. Bij een looptijd van twintig jaar is dat al na 46 maanden het geval.

 

Ontradend effect

Hoe hoger het openstaande krediet, hoe groter het mogelijke verlies voor de bank bij een gedwongen verkoop van de woning. De banken lopen bijgevolg niet meteen warm voor leningen met een looptijd van dertig jaar. KBC weert ze bijvoorbeeld uit zijn aanbod, terwijl andere banken ze ontmoedigen door middel van een hoge rentevoet. Dat blijkt ook uit de tariefkaarten van de vier grootste banken van het land:

 

 

BNP Paribas Fortis

KBC

Belfius

ING

Looptijd 10 jaar

2,05%

2,20%

1,64%

3,10%

Looptijd 15 jaar

2,20%

2,49%

1,82%

3,25%

Looptijd 20 jaar

2,25%

2,68%

1,97%

3,45%

Looptijd 25 jaar

2,65%

2,80%

2,12%

3,70%

Looptijd 30 jaar

4,50%

Geen optie op tariefkaart

4,03%

5,10%

 

We baseerden ons voor deze tabel op de prijzen uit de officiële tariefkaarten. De onderlinge verschillen vallen in sommige gevallen toe te wijzen aan de al dan niet inbegrepen kortingen die banken toekennen voor het afsluiten van aanvullende producten, zoals bijvoorbeeld een schuldsaldoverzekering.

 

Meer dan 100.000 euro duurder


Een lening met een lange looptijd kost de koper bijgevolg een pak meer geld. Je betaalt immers niet alleen een hogere rentevoet, maar bent ook langer intrest verschuldigd. Bij BNP Paribas Fortis heb je bij een kredietbedrag van 200.000 euro, een looptijd van twintig jaar en een vaste rentvoet van 2,25% aan het einde van de rit in totaal 48.020 euro intresten betaald. Bij een looptijd van dertig jaar bedraagt de rentevoet 4,50% en lopen de totale intresten op tot 158.922 euro.

Tip: Ga hier na welk effect de looptijd en rente op de totale intresten teweeg brengen

Conclusie

Banken ontmoedigen het afsluiten van hypothecaire kredieten met een looptijd van dertig jaar op een weinig subtiele manier. Het loont dus zeker de moeite om na te gaan of een kortere looptijd toch niet tot de mogelijkheid behoort, aangezien het je uiteindelijk een pak minder kost.

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.