228, 24171

Hoe bekomt u toch een lagere rente op uw woonlening?

Hoe bekomt u toch een lagere rente op uw woonlening

Een lening afsluiten is de voorbije maanden een pak duurder geworden en wellicht zal de rente nog verder aantrekken. Moet u dat lijdzaam ondergaan of kunt u het leed verzachten? En hoe doet u dat dan?

Wie vandaag een hypotheeklening van 200.000 euro met vaste rente op 20 jaar wil afsluiten, moet daar gemiddeld 2,95% intrest op betalen, leert de rentebarometer van Immotheker Finotheker. Dat betekent dat hij of zij gedurende 240 maanden telkens 1.100,29 euro moet afbetalen. Na afloop zal hij of zij naast het geleend kapitaal van 200.000 euro ook 64.069,78 euro aan intresten hebben opgehoest.

Dezelfde lening was een jaar geleden nog tegen 1,50% intrest te krijgen. Dat kwam neer op 240 maandelijkse afbetalingen van 964,15 euro of een totaal bedrag van 31.396,37 euro aan intresten over de hele looptijd. Dat jaartje langer wachten kost u dus extra 136,14 euro per maand of 32.673,41 euro meer.

Aan dat gegeven kunt u weinig doen. De marktrente is nu eenmaal wat ze is. "Bovendien is het goed mogelijk dat de rente nog stijgt nu de centrale banken hun intrestvoeten optrekken om de inflatie onder controle te krijgen. Dat kan ook de commerciële banken ertoe aanzetten om hun tarieven opwaarts aan te passen. Wie nog een woning wil kopen en daarvoor moet lenen, wacht in dat opzicht misschien best niet te lang", zegt Brecht Coene van Spaargids.be.

Een mogelijk aspect om toe te voegen, het is best mogelijk dat er als gevolg van toekomstige maatregelen om de inflatie onder controle te krijgen nog een forse verhoging van de rentes op woonkredieten zit aan te komen. 

Tip: Simuleer hier hoeveel u maandelijks moet afbetalen als u een lening neemt

 

Beperk uw lening

Toch zijn er mogelijkheden om de factuur van uw lening te beperken.

In de eerste plaats, kunt u proberen om het bedrag dat u leent te beperken tot hoogstens 80% van de waarde van het pand waarvoor u leent. Dat geeft uw bankier een hoger comfortgevoel. Mocht hij het pand in de toekomst toch gedwongen moeten laten verkopen omdat u uw afbetalingsverplichtingen niet zou nakomen, dan is de kans groter dat hij de nog uitstaande lening volledig kan recupereren. Bij mensen die tot 100% van de waarde van het pand lenen, is dat minder het geval.

Die hogere zekerheid vertaalt zich in een lagere rente. De rentevoet van 2,95% uit het voorbeeld in het begin van dit artikel sloeg op de financiering van een woning, waarvoor u 81% à 100% van de waarde van het pand leent. Moet u daarentegen hoogstens 80% van de waarde van het pand lenen, dan moet u momenteel maar 2,70% rente betalen.

Het financiële steuntje dat bijvoorbeeld ouders kunnen geven, krijgt op deze manier een hefboom.

 

Ook korting zonder extra eigen inbreng

Maar ook als u geen of weinig eigen inbreng heeft, kunt u de leninglast verminderen. Zo geven diverse banken kortingen als u bijkomende financiële producten via hen afneemt.

Zo geeft Argenta een korting van 0,30% op het basistarief als u een schuldsaldoverzekering voor het volledige geleende bedrag bij de instelling neemt. Daarnaast geeft ze een korting van 0,25% als u de brandverzekering bij haar neemt. En het nemen van een betaalrekening waarop u minstens 10 verrichtingen doet, levert eveneens een korting van 0,10% op.

Bij Belfius is er telkens een korting van 0,20% voor het nemen van een brandverzekering en schuldsaldoverzekering via de instelling. Het afsluiten van een betaalrekening levert een bijkomende korting van 0,10% op.

 

Energiezuinige woning

Intussen zijn de banken ook volop bezig met het ‘vergroenen’ van hun kredieten. Ze geven daartoe een extra korting aan wie een lening voor een energiezuinig huis neemt. Ligt uw EPC beneden 150 kWh/m²/jaar , dan biedt Belfius u een korting van 0,10%. Ook bij onder meer BNP Paribas Fortis is dat het geval.

 

Onderhandel

Ten slotte blijft de eeuwige waarheid: vraagt u niets, dan krijgt u niets. Het blijft interessant om aanbiedingen van diverse banken te verzamelen en er vervolgens de goedkoopste uit te pikken.

"Blijft de totale afbetaling dan nog te hoog gegrepen voor wie moet lenen, dan kan het handig zijn om te kijken of een spreiding van de lening over een langere looptijd soelaas kan brengen", aldus nog Coene. "Je betaalt in totaal dan wel een pak meer af, maar je afbetalingen worden wel draaglijker."

Via Spaargids.be kunt u zien welke instellingen daarbij goed scoren. Het is interessant die zeker een (virtueel) bezoekje te brengen. De lijst kan in de loop van de maanden wijzigen.

Tip: Hier vindt u een overzicht van aanbiedingen die bezoekers van Spaargids.be recentelijk van hun bank kregen.

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.