, 23018

Hoe evolueren de vastgoedprijzen in 2021?

Hoe evolueren de vastgoedprijzen in 2021

De afgelopen jaren gingen de vastgoedprijzen voortdurend in stijgende lijn. De coronacrisis heeft die evolutie allerminst afgeremd, aangezien een woning in 2020 gemiddeld 5,7% duurder was dan in 2019 en u voor een appartement zelfs 6,8% meer moest op tafel leggen. We gingen na of die curve zich in 2021 verderzet, dan wel of er een marktcorrectie zit aan te komen.

De mediaanprijs van een woning in open bebouwing volgens Statbel tussen 2010 en 2019 met 23%. Voor een appartement betaalde u over dezelfde tijdsspanne 27,7% meer. De Notarisbarometer leert ons dat het coronajaar 2020 de prijzen geenszins heeft gedrukt. Een woning kostte vorig jaar gemiddeld 276.993, of 5,7% meer dan in 2019. Voor een appartement legde de Belg gemiddeld 244.112 euro op tafel, goed voor een prijsverhoging van 6,8% ten opzichte van 2019.

 

Corona-effect

De terugval in de prijzen die de grootbanken begin 2020 voorspelden, bleek dus allerminst aan de orde. De coronacrisis had dan ook een grote impact op de vastgoedsector. We kozen volgens Notaris.be vaker voor een woning met een tuin, een balkon of wat extra ruimte om in alle rust van thuis uit te kunnen werken. Het spreekt voor zich dat die voorkeur ook de gemiddelde prijs de hoogte heeft ingejaagd.

Verder stimuleerde de lage hypoheekrente het koopgedrag van de Belg. Wie bij een lening met een looptijd van twintig jaar een vijfde van het aankoopbedrag meteen kan neerleggen, leent volgens de Rentebarometer van Immotheker gemiddeld tegen een rentevoet van 1,29%. Maar het kan nog scherper. Spaargids.be bundelt de offertes van kooplustigen in een handig overzicht. Daaruit blijkt dat banken steeds vaker een rente van minder dan 1% toekennen.

Tip: Bekijk hier welke rentevoeten andere kopers onderhandelden

Tijdelijke daling

Net zoals vorig jaar voorspellen experts voor 2021 opnieuw een lichte prijsdaling. Belfius verwacht dat de coronacrisis de vastgoedsector met enige vertraging raakt. “Meestal daalt het vertrouwen eerst, gevolgd door de activiteit en zien we daarna pas het effect op de prijzen”, luidt het in een marktrapport. Een recessie laat zich volgens Belfius op de woningmarkt vooral voelen door schade aan het gezinsinkomen.

“We verwachten dat de klap voor het inkomen gespreid zal verlopen en houden rekening met een gemiddelde daling van de residentiële vastgoedprijzen van 1% in 2021.” De grootbank gaat ervan uit dat die terugval van korte duur blijft en dat de prijzen vanaf eind 2021 - weliswaar aan een lager tempo - opnieuw zullen stijgen. Het positieve effect van de dalende woningrente zou dan weer afnemen, omdat de rentevoeten nu sowieso al bijzonder laag zijn.

 

Verrassende ontwikkelingen in 2020

ING voorspelde begin april dat dat de Belgisch residentiële vastgoedprijzen met 2% zouden dalen, gevolgd door een stagnatie in 2021. Dat de heropleving van de markt na de eerste lockdown gepaard ging met een opwaartse prijsdruk, heeft de analisten verrast. Dat effect viel volgens ING-econoom Steven Trypsteen onder meer toe te schrijven aan de gedaalde rente, de grote interesse bij vastgoedinvesteerders en de minder scherpe impact van het coronavirus op het inkomen.

 

Keerpunt

Toch verwacht ING niet dat de prijsstijging zich doorzet. De factoren die bijdroegen tot de prijsstijging in 2020 zullen volgens de huisanalisten in 2021 wegebben. “De tweede golf van de pandemie en de negatieve tweede ronde-effecten van de eerste golf zullen ervoor zorgen dat de werkloosheid toeneemt, ook in sectoren die niet direct door de pandemie getroffen zijn. Dat zet een  neerwaartse druk op de prijzen”, luidt het.

ING verwijst daarbij naar een recente enquête van de Economic Risk Management Group van de Nationale Bank. Die toont aan dat de bedrijven zich in 2021 aan een verdere daling van de werkgelegenheid verwachten. Andere factoren die volgens ING bijdragen tot een prijsdaling zijn een gerichtere toepassing van de inkomensondersteunende maatregelen en het beëindigen van de mogelijkheid tot afbetalingsuitstel voor woonkredieten.

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.