, 23706

Hoe helpt u uw (klein)kind met de aankoop van een woning?

Hoe helpt u uw (klein)kind met de aankoop van een woning

De aankoop van een woonst is vaak een harde noot om te kraken. De huizenprijzen zijn hoog en de banken stellen zich minder soepel op bij een lage eigen inbreng. Hulp van de ouders blijkt dikwijls noodzakelijk om de droom van een eigen stekje waar te maken. Maar hoe kunt u als (groot)ouder uw (klein)kind daarbij ondersteunen en wat zijn de aandachtspunten?


U heeft verschillende mogelijkheden om uw kroost een duwtje in de rug te geven. Die vallen onder te verdelen in het toekennen van financiële hulp, de al dan niet gedeeltelijke schenking van een woning en het verlenen van praktische hulp. Notaris.be wijst er op dat het ongeacht uw keuze er altijd op aankomt van de gelijkheid tussen uw kinderen niet uit het oog te verliezen en de schenking voldoende te documenteren.


1. Een hand- of bankgift

Bij een handgift gaan de roerende goederen (geld, juwelen, antiek ...) over van de ene hand in de andere, terwijl dat in het geval van een bankgift via een bankoverschrijving gebeurt. Die formules maken het mogelijk om een som geld te schenken, zonder dat u de schenkbelasting (3% bij schenkingen in rechte lijn) hoeft op te hoesten. Er gaan ook geen aktekosten en ereloon bij de notaris mee gepaard. Blijven de schenkers drie jaar na het ondertekenen van de overeenkomst in leven, dan is evenmin erfbelasting verschuldigd. Overlijdt de schenker toch binnen de termijn van drie jaar, dan maakt het geschonken bedrag deel uit van de nalatenschap en betaalt u een erfbelasting die hoger oploopt dan de schenkbelasting.

 

2. Ken uw kind een lening toe

Om de rente bij de bank te omzeilen, is het ook mogelijk om uw kind een renteloze of goedkope lening toe te kennen. Het valt ook hier aan te raden om de formaliteiten op papier te zetten. Let wel: als uw kinderen later intresten betalen, moeten ze 30% roerende voorheffing inhouden en die doorstorten aan de overheid. Slechts 70% mogen ze uitbetalen.

Tip: Vergelijk hier tegen welke rentes u vandaag voor uw woning bij de banken kunt lenen


3. Een grond of woning schenken

Om een grond of woning te schenken, moet u aankloppen bij de notaris voor het opstellen en registeren van de schenkingsakte. Wil u als schenker zelf nog enige tijd in de woning blijven wonen, dan biedt een schenking onder voorbehoud van vruchtgebruik de ideale uitkomst.

De schenkbelasting loopt op in functie van de waarde van het onroerend goed. Voor een eerste schijf tot 150.000 euro betaalt u bijvoorbeeld 3% schenkbelasting, terwijl voor de schijf tussen 250.000 euro en 450.000 euro dat percentage al oploopt tot 18%.

Om de impact van de schenkbelasting te beperken, biedt de salamitechniek soelaas. Ouders of grootouders schenken de woning dan niet in één keer, maar in verschillende schijven die de waarde van 150.000 euro niet overschrijden. Een pand met een waarde van 300.000 euro deelt u dan bijvoorbeeld op in twee schijven van 150.000 euro, waardoor u telkens ‘slechts’ 3% schenkbelasting verschuldigd bent. Tussen elke schenking moet wel minstens drie jaar zitten, wil u van het lage tarief genieten.


4. Praktische hulp bij renovatie en bouwwerken

Mogelijk tikt uw (klein)kind een betaalbaar pand of een stuk grond op de kop. Om de kostprijs van het bouw- of renovatieproject te drukken, zijn de handige handen van de ouders of grootouders van goudwaarde. Idealiter legt u de toegekende voordelen eveneens in een erfovereenkomst vast, opdat er geen ongelijkheid binnen de kroost ontstaat.


5. Een erfenissprong

Niet zelden erven de ouders een pand, maar menen ze dat het hun kinderen eigenlijk beter van pas zou komen. Dan is het mogelijk om de nalatenschap te verwerpen en die meteen richting de volgende generatie door te sluizen. Het fiscale voordeel bestaat erin dat de ouder geen erfbelasting betaalt, wat uiteraard ook het kind ten goede komt. Zonder erfenissprong passeert de fiscus tweemaal langs de kassa: een eerste keer wanneer de ouders erfbelasting betalen en een tweede keer wanneer ze op hun beurt sterven of het bedrag bij leven aan hun kinderen schenken. Telden de grootouders een groter aantal kleinkinderen, dan gebeurt de opdeling van de nalatenschap bovendien ook in kleinere schijven en valt het geschonken vermogen onder een lager tarief van erfbelasting.

 

6. Woningverkoop van ouder tot kind

Aan het ouderlijke huis kleven een hoop herinneringen en het nodige sentiment. Bovendien is het perfect mogelijk dat u als ouder al de nodige voorbereidingen heeft getroffen om er later een thuis voor uw volwassen kinderen van te maken. Toch raden notarissen aan om het huis niet aan een opvallend goedkope prijs te verkopen, aangezien de fiscus het dan mogelijk als een schenking beschouwt en u bijgevolg niet aan schenkbelasting ontsnapt.

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.