228, 22587

Hoe koop je een woning in het coronatijdperk?

Hoe koop je een woning in het coronatijdperk

Net zoals veel andere zaken loopt ook het kopen van een woning niet meer zoals we gewend zijn. Het bezoeken van het pand dat op ons verlanglijstje staat, is weliswaar weer toegelaten, maar mits serieuze restricties. Hoe vangen we die op?

Sinds 11 mei zijn bezichtigingen van woningen weer toegelaten als ze in het gezelschap van een makelaar gebeuren. Vanaf 18 mei kan het ook voor huizen en appartementen die rechtstreeks te koop worden aangeboden door hun eigenaar.

 

Bezoek met beperkingen

Maar het bezoek loopt niet op dezelfde manier als vroeger. Er gelden strenge beperkingen.

Ten eerste kunnen openkijkdagen, waarop iedere geïnteresseerde koper het huis vrij in- en uitloopt, niet. Wie een pand wil bezoeken, moet op voorhand een afspraak maken met de eigenaar of de makelaar. Bij het bezoek worden de kandidaten verzocht in hun auto te blijven tot de makelaar hen het teken geeft om de woning te benaderen. Nadien kunnen ze met mondmasker het pand bezoeken.

Het bezoek wordt beperkt tot twee kandidaat-kopers. Als er kinderen zijn, is een kennismaking van het hele gezin met het pand dus niet toegelaten.

Als het bezoek via een makelaar verkoopt, gebeurt het bezoek ook bij voorkeur als de bewoner niet thuis is. Is dat niet mogelijk – bijvoorbeeld bij een bejaarde die slecht te been is - dan blijft die best in één ruim. In elk geval moet er minstens 1,5 meter afstand worden bewaard.

Makelaars of eigenaars moeten ook de deurklinken zelf openen. Net als andere voorwerpen die worden aangeraakt zoals kastdeuren, trapleuningen en zoldertrappen moeten ze nadien ook worden ontsmet.

Gaat het om een pand dat nog bewoond is, dan moeten de huisbezoeken worden beperkt tot zes uur per week. Die zes uren kunnen wel vrij worden opgedeeld.

Dit alles maakt dat de agenda van de vastgoedmakelaars voor de komende weken al goed vol zit en er lange wachttijden kunnen zijn.

Een bezoek ter plaatse verloopt dus heel wat minder vlot dan vroeger. Hoe kan je dit dan opvangen als kandidaat-koper? Misschien kan je van essentiële zaken een filmopname maken die je dan voorlegt aan iemand uit je corona-bubbel die (bouw-)technisch sterk is en vlug eventuele gebreken ziet. Ook een wandeling in de buurt kan nuttig zijn. Je leert er de omgeving mee kennen en kan buren eventueel vragen waarom een woning wordt verkocht. Doe de wandeling ook op verschillende momenten van de dag en de week. Zorg er ten slotte voor dat je op voorhand weet wat je precies wil vragen aan de makelaar of de verkoper.

Tip: Hier kunt u een hypothecaire lening aanvragen in uw buurt

 

Langer tijd

Ook na een bezoek ter plaatse loopt niet alles zoals gebruikelijk. Zo kan de verkoopcompromis thuis worden ondertekend en vervolgens per post worden opgestuurd naar de notaris. Of hij kan digitaal worden ondertekend via de itsme-app. De regel, waarbij de compromis op het kantoor van de notaris wordt opgesteld, is tijdelijk opgeschort.

Er gelden eveneens tijdelijke maatregelen voor de attesten. Zo moet het energieprestatiecertificaat, dat aangeeft hoe energiezuinig de woning is, pas beschikbaar zijn bij het verlijden van de koopakte.

Normaal moet de koopakte binnen de vier maanden na de opmaak van de compromis worden verleden voor de notaris. Deze termijn wordt tijdens de periode van de coronamaatregelen verlengd met twee maanden.

Dit heeft ook gevolgen voor uw woonlening. Normaal vallen de voorwaarden die uw bank u geeft gelijk met de periode die de notaris nodig heeft om de akte op te maken. Die garantieperiode is nu ook met twee maanden verlengd.

Tip: Hier vindt u een overzicht van de tarieven voor woningkredieten

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.