228, 24184

Hoe kunt u uw warmtepomp financieren?

Hoe kunt u uw warmtepomp financieren?
Gianni D’Angelo

De voorbije maanden zijn warmtepompen als zoete broodjes verkocht. In die mate zelfs dat u nu vaak rekening moet houden met lange leveringstermijnen. Volgens verscheidene installateurs is het voor veel merken en types zes tot acht maanden wachten. Maar als u nu een warmtepomp koopt, welke lening kunt u daarvoor aangaan?

 

Tussen begin 2022 en eind juni zijn er in België ongeveer 13.700 warmtepompen verkocht, zegt de Associatie voor Thermische Technieken in België. Dat cijfer komt al aardig in de buurt van de 17.000 warmtepompen die in heel 2021 over de toonbank gingen. Het bewijst de stormloop op warmtepompen in 2022. Als de koopwoede in de tweede helft van dit jaar aanhoudt, dan zullen er in ons land bijna dubbel zoveel warmtepompen zijn verkocht als in 2020.

 

Energielening

Een warmtepomp en de installatie ervan kosten geld. Naargelang het merk, model en type moet u voor een warmtepomp inclusief plaatsing tussen de 2.500 en 24.000 euro neertellen. Wie ervoor kiest geld te lenen voor een warmtepomp, kan een energielening afsluiten. U bent bijvoorbeeld gewonnen voor zo’n lening voor een bedrag van 10.000 euro met een looptijd van 36 maanden? Momenteel biedt Crelan dan momenteel de laagste rentevoet. Het jaarlijkse kostenpercentage van de Eco Energy Online-financiering bedraagt 1,64%. Dan betaalt u een maandelijkse aflossing van 356 euro. Uw totale intrestkost is 316 euro.

Tip: Vergelijk hier de tarieven voor de energieleningen

 

Premie aanvragen

Als u een warmtepomp aanschaft, komt u misschien ook in aanmerking voor een premie van de Vlaamse overheid. Sinds 1 juli moet u uw premie voor de plaatsing van een warmtepomp anders aanvragen. Dat kan niet langer bij Fluvius. Voortaan is de premie een onderdeel geworden van Mijn VerbouwPremie. Momenteel kan u zo’n premie nog niet aanvragen. Dat komt door de transitie van de gegevens van Fluvius naar Mijn VerbouwPremie. Vanaf 1 oktober is een premie online aanvragen wel weer mogelijk. Dient u uw aanvraag in tussen 1 oktober en 31 december, dan mogen de facturen die u nodig heeft voor de aanvraag tot 27 maanden oud zijn. Als uw aanvraag is goedgekeurd, volgt de uitbetaling binnen de zes maanden.

Woont u in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dan dient u een aanvraag in via de website van Leefmilieu Brussel. Voor een warmtepomp die u inzet voor verwarming kunt u een premie tot 4.750 euro ontvangen. Voor een warmtepomp voor sanitair warm water bedraagt de premie maximaal 1.600 euro.

  

Bedragen

Welke premie u krijgt, hangt af van het type warmtepomp. Voor een geothermische warmtepomp (label A++ of beter) trekt de Vlaamse overheid tot 4.800 euro uit. Vraagt u een premie aan voor een lucht-waterwarmtepomp (label A+ of beter) dan heeft u recht op maximaal 2.700 euro. Voor een hybride lucht-waterwarmtepomp (label A+ of beter) is een premie tot 1.800 euro voorzien. Het toestel waarvoor de overheid de laagste premie uitbetaalt is de lucht-luchtwarmtepomp (label A+ of beter): tot 360 euro.

 

 

Lees ook:

Andere tips over energieleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.