228, 24450

Hoe leent u goedkoper voor een energiezuinige woning?

Hoe leent u goedkoper voor een energiezuinige woning

Wil u lenen om een energiezuinige woning aan te kopen of om uw huis of appartement duurzamer te maken? Dan krijgt u tegenwoordig korting op de rente. Hoe dat precies werkt? En wanneer u korting krijgt? Dat doen we hier uit de doeken.

Stel: u wilt een krediet afsluiten om een woning te kopen. De EPC-waarde van het pand bedraagt niet meer dan 150 kWh/m²/jaar. Die energiescore leest u in de advertentie die het vastgoed aanprijst. Wel, dan krijgt u onder meer bij BNP Paribas Fortis en Belfius 0,10% korting op het krediettarief.

Hoeveel u dan concreet bespaart? Laat ons even de rekening maken. U wilt bijvoorbeeld 250.000 euro lenen, tegen een vaste rente, op 20 jaar. Dan lost u bij een rentevoet van 3,40% maandelijks 1.430,47 euro af. Op het einde van de rit hebt u naast uw kapitaal ook 93.312 euro rente betaald. Krijgt u korting en betaalt u slechts 3,30% rente? Dan betaalt u maar 90.351 euro, of 2.961 euro minder.

Bij KBC zit het enigszins anders in elkaar. Bij die bank krijgt u 0,10% korting als u een EPC-certificaat met een energielabel A kan voorleggen. Hebt u een certificaat met label B? Dan geniet u nog 0,05% korting op de rente. Bovendien kan u bij KBC uw korting vergroten, als u tijdens de eerste zeven jaar van de looptijd van uw lening een investering doet die u een EPC met energielabel A of B oplevert.

 

Welke korting krijgt u als u uw woning energiezuiniger maakt?

De werkwijze van KBC brengt ons naadloos bij die vraag. Stel dat u in 2023 een woning of een appartement koopt met een energielabel van slechts E of F. Dan bent u sinds 1 januari verplicht om dat gebouw binnen de vijf jaar te renoveren, zodat het minstens een energielabel D of beter haalt. U moet dus mogelijk een renovatiekrediet afsluiten.

Voor kredietaanvragen voor dergelijke renovatiekredieten sinds 1 januari 2023 krijgt u een overheidskorting op de rentevoet. Eenvoudigweg komt het erop neer: hoe energiezuiniger u uw woning of appartement maakt, hoe meer u kan lenen voor uw renovatie en hoe meer korting u krijgt. Van 20.000 tot 60.000 euro voor woningen, en van 10.000 tot 45.000 euro voor appartementen, met kortingen van 2% tot 3,5%, naargelang het energielabel dat u wilt bereiken.

Stel nu bijvoorbeeld dat de marktrentevoet 3,5% bedraagt en dat u uw woning van energielabel E of F naar B wilt brengen, op vijf jaar. Dan kan u maximaal 45.000 euro renovatiekrediet voor het gebouw lenen, met 3% korting op de rente. U betaalt dus slechts 1.307 euro rente, in plaats van 1.741 euro.

Het moet wel om een woning of appartement in het Vlaams gewest gaan, waarvan u volle eigenaar bent en die u vooral privé gebruikt. Bovendien moet u al een hypothecaire lening hebben afgesloten om het gebouw te kopen. En cruciaal: u verbindt zich ertoe om de woning of het appartement binnen de vijf jaar naar een bepaald energielabel te brengen.

 

Bezint eer ge begint

Dankzij de overheidskorting op de rente kan u dus goedkoper lenen om uw woning of appartement energiezuiniger te maken. Maar het is niet altijd makkelijk om in te schatten of uw renovatieplannen haalbaar zijn, en of u daarmee daadwerkelijk en tijdig, binnen de vijf jaar na de overdracht, het beoogde energielabel zal behalen. Want dat moet wel. Anders zal de overheid de korting op uw rente later terugvorderen, met een boete erbovenop. Vraag dus eerst advies aan uw architect, de energiedeskundige die het energielabel bepaalde, een Energiehuis of een Benovatiecoach.

Tip: Simuleer hier hoeveel een korting van 0,10% in uw geval zou uitmaken

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over verbouwingsleningen en woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.