228, 23994

Hoe leent u het best als u isolatie wil plaatsen?

Hoe leent u het best als u isolatie wil plaatsen

Een goede isolatie zorgt ervoor dat u de impact van de hoge energieprijzen enigszins kunt beperken. Ze draagt bovendien bij tot het rendement van warmtepompen en andere vormen van hernieuwbare energie. Maar hoe financiert u de aankoop en plaatsing van isolatiematerialen het best?

Net nu isolatie meer dan ooit een noodzaak blijkt, schieten de prijzen omwille van de oorlog in Oekraïne de hoogte in. Uit een recente rondvraag van De Inspecteur blijkt dat het kostenplaatje van sommige isolatiematerialen al 50%  is gestegen. Voor wie die investering niet meteen volledig kan of wil ophoesten, biedt een renovatielening mogelijk een uitkomst. We zetten de verschillende mogelijkheden op een rij.

 

1. Groene renovatielening

De bank kent gunstige rentevoeten toe aan wie leent met het oog op een energiebesparing. Bij BNP Paribas Fortis sluit u vandaag een groene lening af tegen een jaarlijks kostenpercentage (JKP) van 1,25%. Leent u 15.000 euro voor een looptijd van 36 maanden, dan betaalt u maandelijks 424,69 euro terug aan de bank. Aan het einde van de rit heeft u 288,84 euro intrest neergeteld. BNP Paribas Fortis stelt als voorwaarde dat minstens de helft van het factuurbedrag van toepassing is op energiezuinige investeringen. Bij sommige andere kredietinstellingen loopt dat aandeel op tot 100% van de investering. Bovendien lopen ook de minimale en maximale bedragen en looptijden uiteen. Andere voorwaarden, zoals de al dan niet vereiste uitvoering van de werken door een erkend aannemer, kunnen eveneens variëren. Het komt er dus op aan van de voorwaarden van de verschillende marktspelers naast elkaar te leggen.

 

2. Heropname hypotheeklening

U kunt de aankoop van renovatiewerken ook financieren via een nieuwe hypotheeklening. Daarvoor betaalt u wel dossierkosten bij de kredietinstelling en hoest u ook aktekosten op bij de notaris. Dat maakt het niet meteen de aangewezen optie voor wie enkel in isolatie investeert. Wie al een bestaande hypotheeklening deels of helemaal heeft afbetaald, kan opteren voor de heropname van de bestaande hypotheeklening. In dat geval leent u tegen de actuele rentevoeten van een hypothecaire lening, maar betaalt u enkel nog dossierkosten bij de bank. Aangezien de hypotheekrentes de voorbije weken sterk zijn gestegen, zal de groene renovatielening in veel gevallen nog altijd de goedkoopste uitkomst bieden.

 

3. Renteloos renovatiekrediet

Het renteloze renovatiekrediet van de Vlaamse overheid is er enkel voor wie een woning of appartement met een slechte energieprestatie koopt en het initiatief neemt om die prestatie stevig op te krikken. Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) betaalt dan de aan de bank verschuldigde intresten automatisch terug. Om in aanmerking te komen voor het renteloze renovatiekrediet, moet u voor de aankoop van het pand een hypothecair hoofdkrediet hebben afgesloten. Bovendien hoort u het energielabel van een eengezinswoning binnen een periode van vijf jaar op te krikken van label E of F naar A, B of C, bij een appartement gaat het om een transitie van D, E of F naar label A of B.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest biedt de Brusselse groene lening eigenaars en huurders de kans om isolatiewerken te financieren tegen een rentevoet van 0 tot 2%. De financiering kan oplopen tot een bedrag van 25.000 euro.
 
En in het Waals Gewest komen isolatiewerken in aanmerking voor het Renopack: een renteloze lening voor een bedrag van 1.000 tot 60.000 euro.  Er gelden wel verschillende voorwaarden.

 

4. Vlaamse Energielening

Onder meer personen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds maken aanspraak op een renteloze energielening van de Vlaamse overheid. Vanaf 1 juli gaat de Energielening door het leven als Mijn Verbouwlening, tegelijk verhoogt het maximumbedrag  van 15.000 tot 50.000 euro en verlengt de maximale looptijd van 10 naar 25 jaar. Een aanvraag dient u in via het Energiehuis.

 

 

Lees ook:

Andere tips over energieleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.