, 23136

Hoeveel brengt buitenlands vastgoed op?

Hoeveel brengt buitenlands vastgoed op

Is het interessant om in het buitenland een appartement of een huis te kopen om nadien te verhuren? Levert dat een hoger rendement op dan met Belgisch vastgoed? Het kan best, maar de valkuilen zijn navenant.

Het huurrendement van een vastgoedinvestering hangt af van twee zaken: de aankoopprijs die u moet betalen enerzijds en de huurprijs die u ontvangt anderzijds. Wie bijvoorbeeld een rendement van 4% wil halen op een appartement van 200.000 euro, moet jaarlijks 8.000 euro huurgeld ontvangen of 667 euro per maand.

De website www.globalpropertyguide.com verzamelde de rendementen voor de verhuring van vastgoed aan particulieren. Voor België kwam ze uit op 4,56%. Hogere resultaten waren er onder meer te vinden in Portugal (5,45%), Ierland (7,09%) en vooral in Moldavië (10,00%).

Let wel: het gaat hier om brutorendementen. Dus voor de verrekening van eventuele onderhoudskosten, verzekeringen, belastingen, financieringslasten (intresten) en eventuele beheersvergoedingen voor de makelaar die het dossier opvolgt. De berekening houdt evenmin rekening met mogelijke leegstand.

De cijfers zijn bovendien gebaseerd op appartementen van 120 vierkante meter in de belangrijkste steden. Voor België is dat Brussel.

Ze slaan ook alleen op verkochte bestaande panden, niet op nieuwbouw. Voor nieuwbouw liggen de rendementen lager.

Naargelang het type vastgoed en de ligging kan het huurrendement dus behoorlijk afwijken van deze gemiddelden.

Bovendien moet u bij een vastgoedinvestering ook rekening houden met een eventuele waardestijgingen of –dalingen.

 

Veel vragen

Het kan dus best interessant zijn om buitenlands vastgoed te kopen. Zo investeerden veel landgenoten in een Spaanse flat toen de vastgoedprijzen er in de nasleep van de financiële crisis kelderden.

Maar evident is een buitenlandse aankoop niet. Er zijn ook heel wat valkuilen. Ten eerste de kennis van het huis of appartement en de omgeving. Koopt u iets in eigen land, dan gaat u er wellicht enkele keren langs om de voor- en nadelen van het huis en de buurt te zien. In het buitenland is dat veel minder evident.

Vervolgens de kennis van de lokale wetgeving. In België moet de notaris u inlichten indien hij weet dat het pand bezwaard is met een hypotheek. Ook moet hij u in kennis stellen van eventuele vastgestelde bouwovertredingen. Is dat in het buitenland ook zo of zijn de regels daar minder stringent? En hoe zit het met de bijkomende aankoopkosten (notaris, registratie,…). Steek daarom uw licht op bij Belgen die in het betrokken land wonen of laat u juridisch bijstaan door iemand die de situatie ter plaatse kent.

Hoe zit het met de vastgoedbelastingen? Moet u die in het betrokken land betalen? Of heeft België afspraken met het land waarin u vastgoed wil kopen? En welke afspraken dan wel?

In elk geval zal u het vastgoed ook in België moeten aangeven. Dit betekent niet noodzakelijk dat u er in ons land wordt op belast, maar het kan meespelen in de bepaling van het belastingtarief van uw andere inkomsten.

Denk ook aan de manier waarop u de verhuring wil opvolgen. Doet u dat via een makelaar ter plaatse? Welke reputatie heeft hij? Of heeft u een ander persoon die wat toezicht kan houden? En hoe zit de lokale huurwetgeving in elkaar?

 

Financiering

Weet u ook hoe u de aankoop van het buitenlands vastgoed wil financieren? Dat kan via een Belgische bank, maar die zal eventueel vragen of ze een hypotheek mag nemen op een vastgoed in België. U kunt ook aankloppen bij een buitenlandse bank.

Tip: Hier vindt u de tarieven die momenteel gangbaar zijn voor hypothecaire leningen bij Belgische banken.

En vergeet evenmin te vragen naar de gevolgen op lange termijn. Betaalt u bij een latere verkoop eventuele meerwaardebelasting of niet?

Hoe zit het als u overlijdt? Hoe gaat het vastgoed dan over naar de volgende generatie? Waar moet u eventuele successiebelasting betalen?

Wie vastgoed in het buitenland koopt, heeft dus heel wat huiswerk te maken. Dat is zeker het geval als het vastgoed dient om te verhuren.

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.