, 21935

Hoeveel kan ik lenen met weinig eigen inbreng?

Hoeveel kan ik lenen met weinig eigen inbreng

De rente staat historisch laag. Ideaal dus om te lenen voor de aankoop van een woning. Maar wat kan u doen als u maar weinig middelen hebt voor een substantiële eigen inbreng en de bank de woning dus (bijna) volledig moet financieren? Krijgt u dan wel een krediet? Of zijn er alternatieven?

U heeft het wel al eens gehoord: banken willen maar voor 80% van de waarde van de woning krediet geven. De overige 20% moet u zelf aanbrengen. En dat zou heel wat mensen uit de boot doen vallen.

In de praktijk is het niet zo zwart-wit. Banken mogen wel degelijk voor meer dan 80% van de waarde van woning een lening toestaan. Alleen moeten ze in dag geval zelf in extra buffers voorzien om te vermijden dat ze zelf in de problemen komen indien de kredietnemers hun leningen niet meer volgens schema zouden afbetalen. Ze moeten dan meer eigen geld van de aandeelhouders hebben om dergelijke schokken te kunnen opvangen. Dat ligt anders bij iemand die slechts een deel leent. Daar is de waarborg voor de bank doorgaans groot genoeg om eventuele wanbetalingen zonder schade te kunnen opvangen.

Dit alles maakt dat banken wel bereid zijn om meer te lenen, maar dan mits een compensatie voor de extra middelen die ze moet inzetten. In casu is dat een hogere rente.

Door de huidige lage stand van de rente kan dat nog heel goed meevallen. Zo liggen de tarieven voor een profijtkrediet van Argenta volgens het tariefblad van de bank slechts 0,10% hoger voor wie 100% wil lenen dan voor wie 80% leent. Bij Belfius gaat het om 0,12%.

Tip: kijk hier welke voorstellen andere mensen kregen van hun bank

Het belangrijkste blijft dat u de afbetaling financieel kunt dragen. En ook hier speelt de lage rente in het voordeel. Voor een lening van 150.000 euro op 20 jaar tegen 2,50% vaste rente moet u gedurende 240 maanden telkens 792,80 euro neertellen. Dat brengt de totale intrestfactuur voor die hele periode op 40.270,90 euro. Is die afbetaling te zwaar, dan kunt u opteren voor een spreiding over een langere periode. Neem bijvoorbeeld 25 jaar. Dan betaalt u voor diezelfde lening gedurende 300 maanden telkens 670,80 euro af, wat de totale intrestfactuur op 51.239,12 euro brengt. Dit is inderdaad een pak meer aan intresten, maar in Vlaanderen kunt u vijf jaar langer genieten van het fiscale voordeel van de woonbonus. Die geeft u elk jaar tot 1.520 euro x 40% of 608 euro aan belastingvermindering. Vijf jaar extra betekent toch ook 3.040 euro, waardoor de bijkomende factuur voor de langere looptijd wordt getemperd.

Tip: kijk hier wat een lening u maandelijks kan kosten

 

Woningfondsen

Wie bij de bank toch niet aan zijn trekken komt, kan nog altijd een beroep doen op een van de sociale woningfondsen in ons land. Die bieden krediet aan mensen met een bescheiden inkomen die een niet te grote woning willen kopen. In Vlaanderen is dat het Vlaams Woningfonds, in Brussel het Woningfonds van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en in Wallonië de Société Wallonne du Crédit Sociale. U kunt er de totale aankoopprijs van uw woning lenen.

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.