228, 23142

Hoeveel korting kennen banken toe op een woonkrediet?

Hoeveel korting kennen banken toe op een woonkrediet

De hypothecaire rentevoeten zijn al een tijdje bijzonder laag. Toch kunt u vaak nog stevige happen van de geafficheerde tarieven afknabbelen. Hoe dwingt u die kortingen af en hoeveel kunt u er mee besparen?

De bank rekent volgens de rentebarometer van Immotheker vandaag een gemiddelde rentevoet van 1,29% aan voor wie gedurende twintig jaar leent voor de aankoop van zijn woning en daarbij minimum 20% van het aankoopbedrag zelf op tafel legt. Toch blijkt uit de offertes die kooplustigen aan Spaargids.be bezorgen dat het vaak nog scherper kan. De absolute uitschieter: een rentevoet van 0,70% voor een looptijd van twintig jaar.

Tip: Bekijk hier de offertes van andere kredietnemers

Voorwaardelijke kortingen

Dat verschil valt toe te schrijven aan de zogenaamde voorwaardelijke kortingen die banken toekennen. Ze blijven van toepassing zolang de kredietnemer aan de vooropgestelde voorwaarden voldoet. Is dat niet langer het geval, dan verhoogt de bank de rentevoet. Wanneer u bijvoorbeeld beslist om uw schuldsaldoverzekering stop te zetten, dan zal de bank u een nieuwe en minder aantrekkelijke aflossingstabel voor uw woonkrediet bezorgen.

 

Nevenproducten

Veel kortingen houden verband met het aankopen van aanvullende producten. Aangezien de bank u niet verplicht om er een brandverzekering of schuldsaldoverzekering af te nemen, maar enkel een korting toekent wanneer u dat wel doet, valt dat niet onder koppelverkoop en blijft dat perfect legaal. Of u op kortingen aanspraak maakt dankzij het aankopen van nevenproducten en hoeveel u dat oplevert, verschilt sterk van bank tot bank. Wie goed zoekt, vindt die voorwaardelijke kortingen terug in de tariefkaarten.

 

Combitarief

Bij de meeste banken geldt: hoe meer producten u er afsluit, hoe groter de korting. Wie bij Belfius een schuldsaldoverzekering of een brandverzekering afsluit, ontvangt een korting van 0,20%. Kiest u voor beide opties, dan bedraagt uw voordeel 0,40%. Zorgt u daarnaast ook nog voor een loondomiciliëring op een zichtrekening met minstens tien transacties per maand, dan bent u al 0,50% voordeliger af. ING voorziet in zijn tariefkaart twee tarieven: een basistarief en een combitarief. Het combitarief omvat dezelfde combinatie van voordelen als bij Belfius en resulteert in een korting van 0,75%.

 

Quotiteit: korting of toeslag

Verschillende banken nemen ook de quotiteit – of de verhouding tussen het geleende bedrag en de waarde van een woning - officieel mee in hun tariefbeleid. Wie bij Argenta minimum 20% van het aankoopbedrag meteen betaalt, geniet een korting van 0,55%. Bij BNP Paribas Fortis gaat het om 0,10%. Evengoed staat tegenover een minder gunstige quotiteit een hogere rentevoet. KBC verhoogt bij een quotiteit van 90% of meer zijn rentevoet met 0,20%, Argenta rekent in dat geval 0,10% extra aan.

 

Duurzaam kopen = goedkoper lenen

Sinds kort kennen financiële instellingen ook kortingen toe op basis van een gunstig energieprestatiecertificaat. Dat is onder meer het geval bij BNP Paribas Fortis dat bij een EPC-score van maximaal 150 kWh/m²/jaar automatisch een korting van 0,10% op de rentevoet geeft. Argenta voorziet in eenzelfde korting bij een EPC-score van maximaal 200 kWh/m². Triodos, die zich als duurzame nichebank profileert, pakt nog straffer uit: een bijna energieneutrale woning met een EPC lager dan of gelijk aan 25 kWh/m² resulteert net als een duurzaam cohousingproject in een korting van 0,90%.

 

Conclusie

Wie ertoe bereid is om nevenproducten aan te kopen, een mooi percentage van het aankoopbedrag van de woning meteen betaalt en/of investeert in duurzaam vastgoed, heeft duidelijk een streepje voor. Al komt het er altijd op aan van die voordelen nauwkeurig onder de loep te nemen. Een korting van 0,10% omwille van het afsluiten van een schuldsaldoverzekering, recupereert de bank misschien wel meteen door een duurdere prijszetting van die schuldsaldoverzekering. Ga dus goed voorbereid te werk, onder meer door de tariefkaarten van de banken grondig te bestuderen en via de website Spaargids.be na te gaan welke voorwaarden andere kopers hebben onderhandeld.

Tip: Ga hier na waar u de goedkoopste schuldsaldoverzekering afsluit

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.