228, 20455

Is investeren in zonnepanelen nog aantrekkelijk?

Is investeren in zonnepanelen nog aantrekkelijk?

Zoekt u een interessante belegging? Dan kunt u ook overwegen om zonnepanelen te plaatsen, zeker nu het geld op een spaarboekje toch weinig of niets opbrengt. Het kan zelfs aangewezen zijn om ervoor te lenen.

Welk rendement biedt uw dak?

Wil u weten of een investering in zonnepanelen ook in uw geval nuttig is, dan kunt u dit terugvinden op www.energiesparen.be/zonnekaart. Daar staat voor alle woningen in Vlaanderen de geschiktheid om er zonnepanelen te leggen, alsook een raming van de investeringskosten en de terugverdientijd.

Voor het plaatsen van 13 zonnepanelen (21,8 vierkante meter) mag u rekenen op een investering van 5.595 euro (bij een btw-voet van 6 procent). Ze leveren bij een gunstige ligging jaarlijks zowat 3.631 kWh aan stroom op.

Samen met alle bijkomende kosten leidt dit tot een terugverdientijd van uw investering van 8 à 9 jaar. De gemiddelde levensduur van een installatie bedraagt zo’n 25 jaar. Dit betekent dat u na de terugverdientijd nog een hele poos gratis elektriciteit krijgt.

Goedkope energielening

Hebt u het geld niet meteen beschikbaar? Dan is er evenmin een probleem. Een aantal banken biedt speciale energieleningen aan voor dergelijke projecten. Bij de kleine regionale spaarbank CPH kunt u voor het plaatsen van zonnepanelen al een krediet krijgen vanaf 1,49 procent. Wil u bijvoorbeeld 5.000 euro lenen en die terugbetalen in 3 jaar, dan moet u maandelijks 142,08 euro afbetalen. Na afloop van de lening zal u bovenop het kapitaal dan 144,88 euro hebben neergeteld. Belfius (1,55%) en KBC (1,59%) zijn nauwelijks duurder.

Tip: Kijk op Spaargids.be hoeveel een energielening u zou kosten.

Gratis energielening via de overheid

U kunt voor het plaatsen van zonnepanelen ook via de overheid lenen op voorwaarde dat het dak goed geïsoleerd is en er geen enkel glas meer is. Is er in uw gemeente een energiehuis, dan kunt u er tot eind dit jaar tot 15.000 euro krediet bekomen, terug te betalen in 8 jaar tegen een rente van 2%.

Eigenaars die hun woning verhuren via een sociaal verhuurkantoor kunnen er zelfs zonder rente tot 15.000 euro lenen, terug te betalen over 10 jaar. Ook wie deel uitmaakt van een sociale doelgroep leent gratis. Het gaat om mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds (klevertje eindigt op 1), mensen met een jaarlijks belastbaar inkomen van ten hoogste 18.363,39 verhoogd met 3.399,56 euro per persoon ten laste, om gezinnen met een gezamenlijk belastbaar inkomen van maximaal 30.640 euro (inkomen van drie jaar terug) en om mensen die in schuldbemiddeling zitten.

 

 

Lees ook:

Andere tips over energieleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.