228, 24323

Jaar extra tijd om bij energetische renovatie recht te hebben op laagste registratierechten

Jaar extra tijd om bij energetische renovatie recht te hebben op laagste registratierecht

Koopt u een woning en wil u die energiezuiniger maken, dan moet u slechts 1% registratierechten of registratiebelasting betalen. Een voorwaarde is wel dat u geen andere woning of bouwgrond in volle eigendom heeft, tenzij u die gaat verkopen. Tot nog toe kreeg u daar twee jaar tijd voor. Die termijn is inmiddels verlengd tot 3 jaar.

Sinds 1 januari 2022 moet u bij de aankoop van een woning nog maar 3% registratiebelasting betalen in plaats van de vroegere 6%.

Koppelt u aan die aankoop een ingrijpende energetische renovatie of gaat u over tot een sloop en een energiezuinige heropbouw, dan zakt de registratiebelasting zelfs naar 1%. U moet die intentie tot een ingrijpende energetische renovatie meteen laten opnemen in de notariële akte die bij de aankoop wordt opgemaakt. Doet u dat niet, dan kunt u de te veel betaalde 2% later terugvorderen bij de Vlaamse Belastingdienst via teruggavenregistratie@vlaanderen.be.

 

Aan voorwaarden moet een energetische renovatie voldoen?

Een ingrijpende energetische renovatie is een renovatie waarbij u minstens 75% van de bestaande en nieuwe buitenmuren, vloeren en daken isoleert en minstens een opwekker voor verwarming of koeling volledig vervangt. Na de renovatie moet de woning een E-peil hebben van hoogstens 60. Ook moet er een minimale ventilatievoorziening zijn in alle ruimten. En er moet een minimumaandeel hernieuwbare energie van 15kWh/m² en vanaf 2023 van 20 kWh/m² zijn. Ten slotte moet de renovatie gekoppeld zijn aan de tussenkomst van een architect en een bouwvergunning.

Tip: U kunt voor de aankoop van een woning, die u wenst te verbouwen, een hypotheeklening afsluiten. Hier vindt u een overzicht met de tarieven die banken recentelijk vroegen voor hypothecaire woonkredieten.

De voorwaarde om te genieten van de 3% of 1% is dat u geen andere pand of bouwgrond in volle eigendom mag bezitten. Ook moet u een bestaand pand kopen. Voor een bouwgrond of een pand in opbouw geldt de voordelige regeling immers niet.

Dit belet niet dat u ook van de lage registratiebelasting kunt genieten als u toch een eigen woning bezit. U moet die dan wel binnen de drie jaar verkopen. Dat is een jaar langer dan de twee jaar die eerst voorzien waren in de regelgeving. De aanpassing wordt overigens met terugwerkende kracht tot 1 januari 2022 ingevoerd. De verlenging kwam er omdat het vaak moeilijk was om een ingrijpende energetische renovatie in twee jaar rond te krijgen. De intentie tot verkoop moet ook opgenomen worden in de notariële akte. Daarnaast moet u zich binnen de zes jaar na het verlijden van de notariële akte inschrijven op het adres van het aangekochte goed.

Wie niet in aanmerking komt voor de verlaagde tarieven van 3% of 1% betaalt 12%.

Het tarief van de registratiebelasting wordt per persoon bekeken. Zo kan het perfect zijn dat de ene partner 1% of 3% betaalt en de andere 12%.

Wie van het verlaagde tarieven van 3% of 1% geniet, kan geen beroep meer doen op de zogenaamde meeneembaarheid van de registratiebelasting voor maximum 13.000 euro. Dit laatste houdt in dat u het bedrag aan registratiebelasting dat u bij de aankoop van een vorige woning betaalde, kunt recupereren bij de aankoop van een nieuw pand. Deze meeneembaarheid dooft trouwens volledig uit op 1 januari 2024.

 

Onterecht voordeeltarieven gekregen?

Geniet u onterecht van de voordeeltarieven van 3% of 1%, dan moet u de te weinig betaalde belasting bijbetalen. Dit bedrag zal worden verhoogd met 20%. De Vlaamse Belastingdienst zal u wel drie maanden voor het verstrijken van de deadline contacteren om u eraan te herinneren dat u binnen die termijn aan de voorwaarden moet voldoen of u anders een bijbetaling wacht.

Tip: U kunt voor uw renovatie ook een renovatiekrediet afsluiten. Hier vindt u een overzicht met de tarieven van de renovatieleningen die Spaargids.be voor u bijhoudt.

 

Lees ook:

Andere tips over verbouwingsleningen en woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.