228, 24081

Kan ik de rente van mijn woonlening nu al vastleggen?

Kan ik de rente van mijn woonlening nu al vastleggen?

De rentevoeten voor woonleningen zitten stevig in de lift. Is het dan een goed idee om nu al een lening vast te leggen en nadien een woning te kopen?

Wie nu een woonlening afsluit, betaalt een pak meer dan wie dat begin dit jaar deed. Volgens de rentebarometer van Immotheker Finotheker bedroeg de gemiddelde rentevoet al 2,48% als u op 8 juni een krediet op twintig jaar tegen vaste rente afsloot en u tussen 80% en 100% van de waarde van uw woning leende. Begin dit jaar was dit nog maar 1,60%. Anders gezegd: toen keek u voor een krediet van 200.000 euro aan tegen 240 maandelijkse afbetalingen van 973,24 euro, begin juni bedroegen ze al 1.055,16 euro.

En mogelijk kan de rente nog stijgen. Mocht ze bijvoorbeeld verder toenemen met 0,50% tot 2,98%, dan zou u in ons voorbeeld maandelijks al 1.103,20 euro moeten ophoesten. Dat is nog 48,04 euro meer dan nu.

Tip: Hier kunt u een simulatie maken van de maandelijkse afbetaling die u zou moeten doen.

 

Tarief

Misschien denkt u nu wel ‘dan sluit ik nu al een lening af en ga ik nadien op zoek naar een woning’. Alleen, zo werkt het niet. U kunt vandaag wel al naar de bank gaan en laten bekijken welke terugbetalingscapaciteit u heeft en hoe groot de lening is die u zou aankunnen. Maar het blijft een indicatieve en dus theoretische oefening.

Als u een woonlening wenst af te sluiten, moet u daadwerkelijk een woning op het oog hebben of bouwplannen kunnen voorleggen. De bank zal immers een hypotheek willen nemen op het vastgoed. Dat geeft haar het recht om het te verkopen, mocht u bij de afbetaling in gebreke blijven. Op die manier kan ze met de opbrengst het nog uitstaande bedrag van de lening delgen.

De banken zijn ook verplicht om een schatting te maken van de waarde van het pand dat ze financieren. En dat kunnen ze alleen maar als er effectief een pand is.

Het hebben van een pand is ten slotte ook van belang om te weten welk percentage van de waarde ervan u zelf betaalt en welk percentage u financiert.

 

Van compromis tot lening

Anders is het als u al een pand op het oog heeft. Dan sluit u eerst een compromis af. Dat betekent dat u met de verkoper een akkoord bereikt over de prijs ervan. Vervolgens moet u die overeenkomst binnen de vier maanden laten omzetten in een notariële akte. De notaris moet daarbij eerst een hele pak opzoekingswerk doen.

Eens u een compromis op zak heeft, kun u ook naar de bank. Die zal uw aanvraag voor een lening onderzoeken en u vervolgens een kredietaanbod doen. Hierin staat welke rentevoet u krijgt. Als u die aanvaardt, worden de gegevens eveneens doorgestuurd naar de notaris. Ook een hypothecaire lening moet immers worden opgenomen in een notariële akte. Hiervoor heeft u na het aanvaarden van het kredietaanbod drie maanden tijd.

Stijgt de rente tussen het kredietaanbod en de ondertekening van de notariële akte, dan behoudt u de toegezegde rentevoet. Daalt hij, dan zal de bank mee dalen. U heeft er dus alle belang bij om na het tekenen van een compromis zo snel mogelijk contact op te nemen met uw bank.

Tip: Hier vindt u een overzicht van kredietoffertes die andere bezoekers van Spaargids recentelijk kregen.

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.