228, 22703

Kan ik nog 100% van mijn woning lenen?

Kan ik nog 100% van mijn woning lenen

Hoeveel kan ik lenen? Het is een van de meest gestelde vragen die bankiers krijgen van mensen die van plan zijn een appartement of huis te kopen of te bouwen. Kunnen ze nog de volledige som lenen of niet? Of moeten ze sowieso al wat eigen startkapitaal achter de hand hebben?

Het belangrijkste element in hoeveel iemand kan lenen, is zijn terugbetalingscapaciteit. Hoeveel van het maandelijkse inkomen schiet er over als andere kosten (voeding, auto, telecom, verzekeringen, …..) zijn betaald? Om dat te weten, kunt u al een paar maanden ‘oefenen’ door elke maand een bedrag over te schrijven naar uw spaarrekening.

Tip: Kijk hier hoeveel een spaarrekening u kan opbrengen

Eens u weet, hoeveel u maandelijks kunt spenderen aan uw lening kunt u kijken wel leningsbedrag daar tegenover staat. Daarbij kunt u simulaties maken met een verschillende terugbetalingstermijn.

Kunt u – na het inbouwen van een buffer voor onverwachte kosten – 1.010,50 euro per maand spenderen aan uw afbetaling, dan kunt u 200.000 euro lenen tegen een rente van 2% voor een looptijd van 20 jaar. Voor 1.015,14 euro per maand kunt u al 240.000 euro lenen tegen 2% indien u bereid bent om 25 jaar lang af te betalen.

Tip: Maak hier uw simulaties

 

Waarde woning

Daarnaast moeten de banken ook rekening houden met de eisen die ze door de Nationale Bank krijgen opgelegd. Die heeft hen namelijk opgedragen om voorzichtiger te zijn. Als mensen te veel lenen, dreigen ze in de problemen te komen met hun afbetalingen en worden banken geconfronteerd met oninbare vorderingen. Om alsnog (een deel van) het nog uitstaande bedrag te recupereren, moeten ze de woningen dan gedwongen laten verkopen. En dat zou bij een terugval van de vastgoedmarkten problemen kunnen geven.

Banken mogen daarom aan mensen die een gezinswoning kopen of bouwen nog 90% van de waarde van het pand lenen. Dat geeft hen al van bij de start een buffer van 10%. Al zijn er ruime uitzonderingen. Voor 35% van hun leningen mogen ze boven die grens van 90% gaan. Voor 5% zelfs boven de grens van 100%. Dat laatste laat de kredietnemers toe om ook (een deel van) de bijkomende kosten zoals registratierechten en verzekeringen te betalen.

In de praktijk moedigen de banken hun klanten aan om een eigen inbreng te doen door hen een lagere rentevoet aan te rekenen als ze minder groot deel moeten lenen. En dat voordeel kan aardig oplopen. Wie voor een lening van 200.000 euro op 20 jaar 2% moet betalen, moet 240 keer 1.010,05 euro betalen, waardoor hij na afloop van het krediet 242.412,70 euro heeft teruggegeven aan de bank. Daalt de rente tot 1,80%, dan bedraagt de maandelijkse terugbetaling nog 991,56 euro en de terugbetaling nog 237.973,50 euro of toch 4.439,20 euro minder.

Voor mensen die lenen om een woning te kopen om die nadien te verhuren, mag de bank nog 80% van de waarde van het pand toekennen. In 10% van de gevallen mag ze boven die grens gaan. Maar ze mogen niet boven de 90% komen. Wie een opbrengstpand koopt, zal dus minstens een deel uit eigen zak moeten betalen.

Tip: Hier kunt u zien welk leningsvoorstellen anderen recentelijk kregen

 

Sociale leningen

Toch zijn er ook mogelijkheden om 100% van de kostprijs of de waarde van de woning te lenen. Vlamingen kunnen daarvoor terug bij het Vlaams Woningfonds of de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen. Die geven momenteel leningen met vaste rente van 1,60% voor wie leent op 20 jaar tot 2,00% voor wie leent op 30 jaar.

Om een dergelijke lening te krijgen, moet er wel aan twee belangrijke voorwaarden voldaan worden. Zo mag het jaarinkomen van de kredietnemer niet hoger liggen dan 38.860 euro als hij alleenstaande is en geen kinderen heeft. Voor grotere gezinnen of voor kinderlast worden die grenzen verhoogd. Hetzelfde geldt ook voor de aankoop van een woning of appartement in een gemeente met een voorkeursregeling. En voorts mag de waarde van woning niet hoger zijn dan 228.600 euro. En ook hier gelden verhogingen voor grotere families, kinderlast en een ligging in gemeenten met een voorkeursregeling.

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.