, 23552

Kies je best voor een vaste of een variabele rentevoet?

Kies je best voor een vaste of een variabele rentevoet

Plan je de aankoop van een woning of appartement? Dan biedt de bank je de keuze tussen een lening met een vaste of een variabele rentevoet om de aankoop te financieren. Welke keuze past best bij de tijdgeest van laag blijvende rentes?

Het verschil tussen een vaste en een variabele rentevoet is vrij eenvoudig. Bij een vaste rentevoet ligt de rente gedurende de volledige looptijd van je woonlening vast, terwijl de bank die bij een variabele rentevoet na een bepaalde periode kan herzien. Daalt de rente, dan haal je daar voordeel uit. Stijgt de rente, dan is dat in jouw nadeel. De herziening van de rente gebeurt volgens een vooraf vastgelegde periodiciteit. Hoe frequenter de herziening, hoe lager doorgaans de aanvangsrentevoet.

 

Welke voordelen biedt een vaste rentevoet?

Een vaste rentevoet staat voor zekerheid. Je weet vooraf hoeveel intresten je betaalt en kent een vast aflossingsschema. Met een vaste rentevoet prik je de actuele lage rentevoeten meteen voor de rest van de looptijd van je lening vast. Bij leningen met een looptijd van twintig jaar en een vaste rentevoet bedraagt het jaarlijks kostenpercentage gemiddeld 1,34%. Sluit je jouw lening vandaag tegen die voorwaarden af, dan ben je meteen verzekerd van die gunstige rentevoet.

 

Welke nadelen biedt een vaste rentevoet?

Als de rente nog verder daalt, profiteer je daar niet van. Een vaste rentevoet ligt bij aanvang ook hoger dan een variabele rentevoet.

 

Welke voordelen biedt een variabele rentevoet?

Je betaalt meestal een lagere startrente dan bij een vaste rentevoet. Al zijn de verschillen momenteel wel zeer beperkt. Op de tarievenkaart van KBC prijkt bij een lening met een looptijd van twintig jaar een vaste rentevoet van 2,68%. In de variabele formule met driejaarlijkse herziening gaat het om 2,61%. Bij een kredietbedrag van 170.000 euro en een looptijd van twintig jaar start je maandelijkse aflossing bij een vaste rentevoet bij 913,08 euro, tegenover 907,38 euro bij een variabele rentevoet. Daarnaast profiteer je mee van toekomstige renteverlagingen, al lijkt de marge daar wel erg miniem en maken experts veeleer gewag van mogelijke rentestijgingen.

Een variabele rente kan ook interessanter zijn bij leningen met een korte looptijd, aangezien de kans op rentestijgingen zich dan in de tijd beperkt. Goed om weten, is dat de rentestijging begrensd is. Die grens duidt de bank aan met CAP. CAP 2 wijst bijvoorbeeld op een maximale renteschommeling van 2%.

 

Conclusie

Gezien de huidige lage rentevoeten is de kans gering dat je nog voordeel haalt uit een variabele rentevoet. De aanvangsrente verschilt te weinig om het risico op een renteverhoging te compenseren.

 

Tip

We baseerden ons in dit artikel op gemiddeldes en standaardrentes. Uit de offertes die kredietnemers met Spaargids.be deelden, blijkt dat het vaak nog scherper kan. De uitschieters: onderhandelde rentevoeten van 0,78% en 0,90% voor een looptijd van twintig jaar.

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.