228, 24475

Laatste maanden voor fiscaal voordeel voor lening kustappartement

Laatste maanden voor fiscaal voordeel voor lening kustappartement

Wie wil lenen voor de aankoop van een vakantieverblijf of een opbrengsteigendom zoals een appartement aan de kust kan dit jaar van de fiscus nog een duwtje in de rug krijgen. Voor kredieten die vanaf 1 januari 2024 worden afgesloten, is het gedaan.

Denkt u eraan om een appartement aan de kust te kopen? Dan voorziet u best een stevig bedrag. De gemiddelde prijs klokte in 2021 af op 302.225 euro. Dat was 7,5% meer dan het jaar voordien. Het goedkoopst was u bediend in Westende, met een gemiddelde prijs van 182.247 euro, het duurst was Knokke met 589.022 euro.

Wenst u een eigen stulpje op de dijk? Dat moet u al rekenen op gemiddeld 365.956 euro. Al liep dat uiteen van 229.857 euro in De Panne tot iets meer dan 1 miljoen euro in Knokke.

Maar niet alleen de locatie speelt een grote rol in de prijs, ook het aantal kamers doet dat. Een dijkappartement met 1 slaapkamer kostte in 2021 gemiddeld 215.809 euro. Voor een flat met 2 slaapkamers betaalde u al gemiddeld 358.021 euro.

 

Lening

Als u voldoende bemiddeld bent, kunt u de aankoop uit eigen zak betalen. Bent u dat niet of wil u uw geld voor andere zaken houden, dan zal u een deel moeten lenen.

Lenen voor een tweede woning verloopt op dezelfde manier als lenen voor uw hoofdverblijfplaats. Dat betekent dat de bank zal beoordelen of u voldoende inkomsten heeft om de lening terug te betalen. En ze zal wellicht als waarborg een hypotheek nemen, die haar het recht geeft om het pand te verkopen en met de opbrengst ervan het nog uitstaande saldo te delgen, mocht u in gebreke blijven met uw afbetalingen.  Gezien u meerdere panden heeft, kunt u er ook voor opteren om de hypotheek te laten inschrijven op uw hoofdwoning.

Let wel: de banken mogen zich voor een tweede woning minder ver engageren dan voor een hoofdverblijfplaats. De Nationale Bank heeft hen gevraagd om hiervoor maximaal tot 80% van de waarde van het pand uit te lenen. Voor 10% van de kredietnemers mogen wel tot 90% gaan, maar niet daarboven. Voor de gezinswoning kan dat wel.

Tip: Hier vindt u een overzicht van kredietvoorstellen die recentelijk werden gegeven

 

Fiscaal voordeel

Een meevaller is dan weer dat u voor een lening voor een tweede woning nog een fiscaal voordeel krijgt. De eerste 2.350 euro aan kapitaalaflossingen leveren een belastingvermindering van 30% - dus 705 euro bij de volledig schijf - op als u aan een aantal voorwaarden voldoet.  En het belastbare onroerend inkomen mag u verminderen met de betaalde intresten.

Let wel: het zijn de laatste maanden waarin u van de belastingbesparing voor de kapitaalaflossingen kunt genieten. Voor leningen die vanaf 2024 worden afgesloten, wordt dit afgeschaft. Dat geldt eveneens voor het fiscale voordeel voor de premies van de schuldsaldoverzekering die aan dit krediet gekoppeld is.

Tip: Hier kunt u geheel vrijblijvend enkele offertes voor een schuldsaldoverzekering aanvragen

 

Zwaarder belast

Aan een tweede verblijf zijn aan de andere kant ook wat nadelen verbonden. Ten eerste wordt u er zwaarder op belast in de aangifte voor de personenbelasting. Het kadastraal inkomen dat u moet aangeven, wordt automatisch verhoogd met 40%.  Daarnaast heffen heel wat steden en gemeenten ook een belasting op een tweede verblijf.

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.