228, 23941

Lenen voor een elektrische auto: rentevoet meestal net iets gunstiger

Lenen voor een elektrische auto

De elektrificatie van ons wagenpark is volop aan de gang. Waar het aanbod tot voor enkele jaren nog beperkt bleef tot hoogstens één model per merk, kies je vandaag uit een breed gamma. De aankoopprijs van elektrische auto’s loopt wel nog altijd hoger op. Daar tegenover staat dat banken gunstigere voorwaarden toekennen voor de financiering van een elektrisch voertuig. Al blijft de impact ervan wel beperkt.

Tussen 1 januari en 30 september 2021 werden in ons land 15.276 elektrische voertuigen ingeschreven. Daarvan vertegenwoordigen bedrijfswagens met 13.183 stuks of 86,3% het leeuwendeel. Dat vanaf 2029 in Vlaanderen geen nieuwe auto's met een verbrandingsmotor meer worden ingeschreven, moet ervoor zorgen dat ook particuliere eigenaars in groten getale op de kar springen. Recent onderzoek van Deloitte wijst uit dat 48% van de Belgische chauffeurs bij de aankoop van hun volgende wagen een elektrisch of hybride model overwegen, tegenover 33% vorig jaar.

 

Aankoopprijs elektrische wagen

Over het totale kostenplaatje (inclusief verbruik) van een elektrische wagen versus een auto met verbrandingsmotor is al veel inkt gevloeid. Wat wel vaststaat, is dat de aankoopprijs vooralsnog hoger ligt voor elektrische wagens die zich binnen hetzelfde marktsegment als die met verbrandingsmotor bevinden. Aan de Tesla Model 3,volgens dataverzamelaar JATO Dynamics de bestverkochte elektrische wagen van Europa, kleeft een prijskaartje van 50.990 euro vast. Voor de op één na populairste wagen, de meer bescheiden Renault Zoe, betaalt u 32.300 euro voor de basisuitvoering.

 

Beperkt voordeel

De gunstige financieringsvoorwaarden van uw bank maken die hogere aankoopprijs misschien wel net iets haalbaarder. De meeste banken kennen namelijk een lagere intrestvoet toe voor elektrische en hybride wagens. Dat is bijvoorbeeld het geval bij KBC, waar een lening voor een nieuwe diesel- of benzinewagen gepaard gaat met een jaarlijks kostenpercentage van 0,89%. Bij een elektrische of hybride auto bedraagt de intrest 0,69%. Wie 20.000 euro leent met een looptijd van 48 maanden, betaalt bij een diesel- of benzinewagen in dat geval maandelijks 424,25 euro, tegenover 422,54 euro voor een elektrische wagen. De totale intrest bedraagt dan respectievelijk 364 euro en 281,92 euro. Het verschil van 82,08 euro vormt slechts een peulschil in verhouding tot de totale aankoopsom, maar alle beetjes helpen uiteraard.

 

Elektrisch laadpunt

Spaargids.be maakt het mogelijk om zowel autoleningen voor klassieke autoleningen als leningen voor elektrische wagens met elkaar te vergelijken. Daaruit blijkt dat Beobank in beide gevallen als goedkoopste uit de bus komt, met telkens een rentevoet van 0,59%. Goed om weten: verschillende banken bieden de mogelijkheid om de aankoop van een elektrisch laadpunt tegen dezelfde voorwaarden als de aankoop van de elektrische auto te financieren.

Tip: Vergelijk hier zelf zowel klassieke autoleningen als leningen voor elektrische wagens

 

 

Lees ook:

Andere tips over autoleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.