228, 24178

Lenen voor een laptop: welke mogelijkheden zijn er?

Lenen voor een laptop: welke mogelijkheden zijn er
Gianni D’Angelo

U bent toe aan een nieuwe laptop. Deze keer wenst u die met een lening aan te kopen. Welke lening sluit u daarvoor het best af: een persoonlijke lening bij een financiële instelling of een lening op afbetaling bij de winkel waar u uw computer koopt? Of zijn er nog opties?

Laptops kunnen sterk verschillen in prijs. Een blik op de websites van Media Markt, Vanden Borre en Krëfel leert dat de prijzen variëren van 250 tot 4.500 euro. Voor 650 à 700 euro heeft u al een degelijk toestel. Een onderzoek van Test Aankoop van eind augustus wijst uit dat er in die prijscategorie al zeer performante laptops voor studenten beschikbaar zijn. Ook Tweakers Koophulp voor laptops geeft aan dat de gemiddelde prijs voor een goede laptop tussen 600 en 700 euro ligt. Daarom ging Spaargids op zoek naar een lening voor een laptop van 700 euro.

 

Meestal pas vanaf 1.200 of 1.250 euro

Financiële instellingen bieden persoonlijke leningen aan. Meestal bedraagt het minimumbedrag er 1.200 of 1.250 euro. Bij KBC Bank en Cetelem kunt u al terecht voor een persoonlijke lening vanaf 500 euro. Voor onze laptop van 700 euro kunnen we dus bij hen terecht. De simulator van Cetelem geeft aan dat we voor dat bedrag een lening met een looptijd van 24 maanden met een jaarlijks kostenpercentage (JKP) van 4,99% kunnen afsluiten, met een maandelijkse aflossing van 30,67 euro. Het totaal terug te betalen bedrag is 736,08 euro. Bij KBC – ook voor 24 maanden – bedraagt het jaarlijks kostenpercentage (JKP) 6,99%, met een maandelijkse aflossing van 31,27 euro. Het totale bedrag is dan 750,46 euro.

Tip: Vergelijk hier de tarieven voor persoonlijke leningen

 

Winkelleningen

Liever niet via de bank? Ook in de winkel kunt u uw laptop kopen met een terugbetaling via een maandelijkse aflossing. Voor een laptop van 699 euro biedt Media Markt enkel een lening aan met een looptijd van achttien maanden met een JKP van 10,50%. Dat betekent dat u maandelijks 41,98 euro aflost. Op het einde van de rit heeft u dan 753,48 euro betaald.

Ook Vanden Borre heeft voor zijn klanten zo’n terugbetalingsmogelijkheid via een maandelijkse aflossing. De aflossingstermijn bedraagt hier eveneens achttien maanden. Het JKP bij Vanden Borre ligt vast op 6,49%. Voor een laptop van 699 euro bedraagt het maandelijks aflossingsbedrag 40,80 euro. Alles samen betaalt u 734,40 euro.

Voor een aankoop op afbetaling gaat Krëfel uit van een JKP van 13,49% en een aflossingstermijn van 30 maanden. Het aflossingsbedrag voor een laptop van 699 euro begint bij 40 euro en zakt dan stapsgewijs. De tweede en derde maand, bijvoorbeeld, betaalt u 37,5 euro. Per twee maanden zakt het bedrag met 2,50 euro, tot u in de maanden 11 tot 29 nog 25 euro betaalt, met 1,32 euro als saldo bij de laatste betaling. Alles samen heeft u dan 806,32 euro terugbetaald.

 

School

Voor studenten is het interessant om na te gaan of de onderwijsinstelling een lening toestaan. Sommige scholen bieden studenten een renteloze lening aan voor de aankoop van een laptop. Dat is onder meer het geval bij Universiteit Gent. Het bedrag van de lening is beperkt tot het bedrag van de aankoop met een maximum van 2.000 euro. In dat bedrag zitten laptop, toebehoren, verzekeringen, servicediensten en een extern scherm voor thuisgebruik. De terugbetalingstermijn voor een lening afgesloten in academiejaar 2022-2023 loopt maximum over één academiejaar. De volledige lening moet u ten laatste terugbetalen tegen 30 september 2023 of binnen de drie maanden na het stopzetten van uw studies. U betaalt alleen het geleende bedrag terug. De unief rekent geen intresten aan bij een tijdige terugbetaling. Bij de UGent is de belangrijkste voorwaarde om in aanmerking te komen dat u uw hoofdinschrijving aan de UGent heeft, met een diplomacontract van minstens 27 studiepunten.

Goed om weten: worden persoonlijke leningen duurder?

 

 

Lees ook:

Andere tips over persoonlijke leningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.