, 23574

Lenen voor een tweede verblijf: hoe gebruik je beleggingen als onderpand?

Lenen voor een tweede verblijf

Heel wat Belgen bezitten een tweede verblijf in het buitenland. Koester jij die droom ook? Om de aankoop van dat tweede verblijf te financieren, kan je jouw financiële beleggingen als onderpand geven. Die formule biedt verschillende voordelen, maar gaat ook gepaard met de nodige aandachtspunten.

Wanneer je een klassieke hypothecaire lening afsluit, vestigt de bank een hypotheek op je woning. Met dat onderpand verzekert de financiële instelling er zich van dat ze haar geld terugkrijgt wanneer je jouw lening niet meer kunt afbetalen. Bij een lening voor een tweede verblijf in het buitenland, aanvaarden banken het buitenlandse vastgoed veelal niet als onderpand. Ze verkiezen een hypotheek op vastgoed in België of een beleggingsportefeuille als garantie.

 

Maandelijkse kapitaalaflossing of bulletkrediet

Een lening met een beleggingsportefeuille als onderpand, ook wel Lombardkrediet of Investment Loan genoemd, biedt twee mogelijkheden: een formule met vaste maandelijkse kapitaalaflossingen en intrestbetalingen of een zogenaamde bulletlening. Bij zo’n aflossingsvrij krediet betaal je gedurende de looptijd ervan enkel interesten. De terugbetaling van het volledige geleende kapitaal   gebeurt op de einddatum.

 

Welke voorwaarden?

Het maximale kredietbedrag hangt af van verschillende factoren zoals de waarde, het risico, de looptijd en de kwaliteit van de beleggingen. Om met jouw (vermogens)bank rond de tafel te zitten hoor je sowieso over een goed gestoffeerde beleggingsportefeuille te beschikken. De maximale looptijd verschilt van verstrekker tot verstrekker. Bij Deutsche Bank gaat het bijvoorbeeld om minimum zes maanden en maximaal tien jaar. De rente bevindt zich in de buurt van de gemiddelde hypothecaire rentevoeten.

 

Voordelen

Je blijft jouw volledige beleggingsportefeuille behouden, wat je toelaat om tijdens de looptijd van het krediet verdere opbrengsten te boeken. Met de nodige meeval lukt het misschien zelfs om met dat rendement een deel van het geleende kapitaal af te lossen. Er is geen notariële akte vereist, wat het kostenplaatje sterk doet teruglopen. Je betaalt wel vaste dossierkosten, al liggen die veelal lager dan bij een hypothecair krediet. Een ander voordeel is de risicospreiding, aangezien je als kredietnemer in één beweging kiest voor een effectenportefeuille en een investering in buitenlands vastgoed.

 

Nadelen

Het rendement van jouw beleggingsportefeuille is niet gegarandeerd. De verstrekker evalueert de waarde ervan voortdurend en mag bij een terugval het kredietbedrag verlagen of bijkomende garanties vragen. De kredietgever eist dan mogelijk dat je de waarde van je onderpand met extra centen weer opkrikt. Bij de bulletformule met volledige terugbetaling van het geleende bedrag op de eindvervaldag, moeten de vereiste centen uiteraard ook voorhanden zijn.

 

Niet enkel voor vastgoed

Een Lombardkrediet is ook toepasbaar voor de financiering van de aankoop van kunstwerken, oldtimers, vliegtuigen, boten en dies meer. 

Lees ook:

Andere tips over verbouwingsleningen en woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.