228, 24460

Lenen voor een zwembad: wat zijn uw opties?

Lenen voor een zwembad: wat zijn uw opties

Deze zomer wilt u ook in uw eigen tuin voluit dat heerlijke vakantiegevoel oproepen, dankzij een eigen zwembad. Alleen hebt u daar momenteel niet de nodige financiële middelen voor. En dus vraagt u zich af hoe u daarvoor kan lenen. We zetten de mogelijkheden op een rijtje.

 

Optie 1: renovatie- of verbouwingslening

Om te beginnen kan u kiezen voor een renovatie- of verbouwingslening om de aanleg van uw zwembad te financieren. Zo’n lening heeft enkele voordelen: u kan het krediet snel afsluiten zonder veel administratie, u moet geen hypothecaire waarborg geven en er komt geen notaris bij te pas, waardoor u dus ook geen notariskosten betaalt.

Maar een renovatielening heeft ook een groot nadeel: u betaalt mogelijk meer interest. Midden maart 2023 lopen de rentes op van 3,69% tot 9,99%. Stel dat u bij Belfius 40.000 euro leent, die u op 5 jaar terugbetaalt, tegen een rentevoet van 3,99%. Dan betaalt u maandelijks 735,19 euro terug, in totaal dus 44.111,40 euro, waarvan 4.111,40 euro interest. 

 

Optie 2: hypothecaire lening

U kan voor uw zwembad ook een hypothecaire lening afsluiten. Voor zo’n krediet betaalt u over het algemeen minder interest dan bij een renovatie- of verbouwingslening. Momenteel vindt u hypothecaire leningen aan 2,86% tot 5,38%. De looptijd kan variëren. Maar weet wel: hoe langer u erover doet om uw krediet af te lossen, hoe duurder het wordt. Bovendien moet u enkele extra kosten betalen: dossierkosten (niet meer dan 500 euro), schattingskosten (om de waarde van uw woning te schatten, als u die als hypotheek geeft) en notariskosten om de hypothecaire lening in een notariële akte vast te leggen.

Leent u bijvoorbeeld 40.000 euro tegen een vaste rentevoet van 3,5%, waarbij u op 5 jaar terugbetaalt? Dan betaalt u maandelijks 726,69 euro terug. In totaal dus 43.601,18 euro, waarvan 3601,18 euro interest, maar daar komen dus nog dossier-, schattings- en notariskosten bij.

Met andere woorden: een hypothecaire lening wordt interessant als u een groter bedrag wilt lenen. Dan begint de lening u namelijk minder te kosten dan een renovatielening, dankzij de lagere interestvoet, ondanks de bijkomende kosten.

 

Optie 3: afgelost kapitaal terug opnemen

Dat kan u ten slotte ook doen, om uw zwembad te financieren. Sloot u minder dan dertig jaar geleden een hypothecaire woonlening af, waarvan u al een aanzienlijk bedrag terugbetaalde? Dan kan u het teruggestorte kapitaal opnieuw lenen, onder dezelfde hypotheek. Weliswaar tegen de interestvoet die vandaag geldig is, maar die mogelijk nog altijd lager ligt dan rentevoet van een renovatielening. Bovendien betaalt u geen nieuwe notaris- en schattingskosten. Nu, weet wel dat de bank niet verplicht is om u dat toe te staan. Misschien is uw kredietwaardigheid veranderd, of is de politiek van de betrokken bank gewijzigd.

Tip: Vind de voordeligste hypothecaire lening met onze vergelijker

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over verbouwingsleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.