228, 24219

Lenen voor energiebesparende werken: via Mijn Verbouwlening of via een energielening bij de bank?

Lenen voor energiebesparende werken
Gianni D’Angelo

U bent van plan energiebesparende werken te laten uitvoeren aan uw woning. Om dat te realiseren, wil u een lening aangaan. Maar welke lening biedt dan de beste oplossing? En voor welke komt u in aanmerking: een lening bij de bank of een renteloze lening van de overheid?

 

Mijn VerbouwLening

Isoleren, zonnepanelen plaatsen, een warmtepomp installeren: stuk voor stuk interessante projecten om uw energiekosten een halt toe te roepen. Alleen heeft niet iedereen daar het budget voor. Om die reden geeft de overheid u de mogelijkheid om renteloos te lenen.

Wie in Vlaanderen woont kan terecht op de webpagina van de Vlaamse overheid. Mijn VerbouwLening laat u toe renteloos tot 60.000 euro te lenen zonder rente. Ze bundelt twee leningen die vroeger al bestonden: de energielening en de energielening+. 

Tip: Gratis renovatielening sinds 1 september

 

Voorwaarden

Om recht te hebben op Mijn VerbouwLening moet u aan een aantal voorwaarden voldoen.  U vindt ze op de website van de Vlaamse overheid. Goed om te weten is dat de lening alleen beschikbaar is voor:
- Particuliere eigenaar-bewoners uit de laagste en middelste inkomenscategorie
- particuliere verhuurders,
- particulieren die een woning verwerven via erfenis of schenking
- niet-commerciële instellingen of coöperatieve vennootschappen (bv. vzw’s)
- verenigingen van mede-eigenaars.

Op enkele uitzonderingen na moet de woning op de aanvraagdatum van de lening minstens vijftien jaar oud zijn. Een belangrijke uitzondering hierop is voorzien voor investeringen in een zonneboiler, (hybride) warmtepomp of zonnepanelen. De enige voorwaarde is dan dat de woonst vóór 2014 op het elektriciteitsdistributienet is aangesloten. Verder specifieert de website de bedragen die u per type werk maximaal kunt lenen.

 

Renteloze lening

Welke bedrag u effectief via Mijn VerbouwLening mag lenen en met welke looptijd, hangt af van uw individuele situatie en terugbetalingscapaciteit. Dat checkt het Energiehuis. Het initiatief van de Vlaamse overheid dat u wegwijs maakt in de verschillende (steun)maatregelen voor energie-investeringen en renovatiewerken. Op basis van wat het Energiehuis beslist, kunt u lenen voor een bedrag van minimaal 1.250 euro tot maximaal 60.000 euro met een afbetalingstermijn van maximaal 25 jaar.

De lening is renteloos, tenzij de wettelijke rente boven de 3% stijgt. De wettelijke rente wordt één keer per jaar aangepast en is de rente die een schuldeiser mag vragen wanneer een schuldenaar, ondanks sommatie, nalaat te betalen. Voor 2022 bedraagt die 1,5%.

Via het Energiehuis van uw gemeente kunt u tot eind 2026 een Mijn VerbouwLening aanvragen. Loopt er al zo’n lening, dan kunt u er geen tweede aanvragen. Hoe lang het duurt voordat uw lening is goedgekeurd, hangt af van het Energiehuis van uw gemeente en van het aantal aanvragen dat het moet verwerken. Om een lening aan te vragen, volstaat het de offertes in te dienen. De uitbetaling van de lening gebeurt pas na overhandiging van de facturen.

Er is een overgangsmaatregel voor facturen vanaf 1 juli 2022. Ook die kunnen dienen voor Mijn VerbouwLening, op voorwaarde dat u de lening voor 1 november 2022 aanvraagt.

 

Energielening bij de bank

Komt u niet in aanmerking voor Mijn VerbuowLening, dan kunt u bij de bank terecht voor een lening voor energiebesparende werken. Zo’n energielening is niet renteloos. Het bedrag dat u leent hoeft u echter niet altijd voor de volle 100% aan energiezuinige investeringen te besteden. Vaak gaat het om een bepaald percentage van de factuur van de werken. Dat percentage verschilt per bank. Het betekent dat meer zaken in aanmerking komen voor de lening, zoals bijvoorbeeld het onderhoud van een oude stookketel. Het bedrag dat u bij de bank leent kan ook hoger zijn dan het maximumbedrag van 60.000 euro via Mijn VerbouwLening van de overheid.

De bank houdt evenmin rekening met uw gezinssamenstelling. Het volstaat dat de kredietinstelling oordeelt dat u over voldoende terugbetalingscapaciteit beschikt. Ook zelfstandigen kunnen voor een energielening banken aanspreken.

Het bijkomend voordeel van een energielening bij de bank is dat u per categorie werken niet gebonden bent aan een maximumbedrag, zoals dat soms het geval is bij Mijn VerbouwLening. Zo goed als elke bank biedt energieleningen aan.

Tip: Hier komt u te weten welke energielening bij u past

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over energieleningen en verbouwingsleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.