228, 22501

Lenen voor uw woning: zo kan het ook

Lenen voor uw woning: zo kan het ook

Op zoek naar een lening voor het realiseren van uw woondroom? Dan heeft u verschillende mogelijkheden.

 

Hypothecaire lening

De meest gebruikelijke woonlening is het hypothecair krediet. Dat neemt u als u een belangrijke som geld wil lenen op bijvoorbeeld 10,15 of 20 jaar en die vervolgens in maandelijkse schijven terugbetaalt.

Als waarborg laat u de bank daarbij een hypotheek nemen op het huis of het appartement dat u koopt. Het betekent niet dat uw financiële instelling tijdens de periode van de lening eigenaar wordt. Dat blijft uzelf. Maar het houdt wel in dat ze het pand mag verkopen als u achterstallig wordt en de opbrengst van de verkoop mag gebruiken om de nog uitstaande schuld en bijkomende kosten te recupereren.

Qua rentevoet heeft u de keuze tussen een vaste rente voor de hele looptijd en een periodiek aanpasbare intrestvoet. In het eerste geval weet u meteen precies hoeveel u zal moeten terugbetalen, in het tweede geval kan de rentevoet en dus de afbetaling – afhankelijk van de gekozen optie - om het jaar, om de drie jaar, om de vijf jaar… worden aangepast aan de evolutie van de marktrente. Eventueel zijn er maximale stijgingen en dalingen. Kiest u voor een variabele rente, dan kan de intrestvoet hoogstens verdubbelen.

De hypothecaire woonlening moet worden opgenomen in een notariële akte. Hou er dus rekening mee dat u niet alleen notariskosten heeft voor de aankoop van uw woning, maar ook voor ‘het schrijven’ van uw lening.

Tip: Hier vindt u wat lezers van Spaargids.be betaalden aan hun bank

 

Wederopneming

Heeft u al een hypothecaire lening lopen waarvan al een belangrijk deel terugbetaald is en u wil lenen voor een tweede pand, dan kunt u eventueel een wederopneming doen. In dat geval kunt u het reeds terugbetaalde kapitaal opnieuw opvragen.

Deze formule heeft als voordeel dat u dezelfde waarborg voor uw lening kunt gebruiken. U hoeft dus geen nieuwe hypotheek te laten vestigen, waardoor u de kosten voor een notariële kredietakte vermijdt. De notariskosten voor de aankoop van de woning moet u uiteraard wel nog betalen.

 

Bulletkrediet

Bij een bulletkrediet betaalt u tijdens de looptijd van de lening alleen intresten terug. Het geleende kapitaal lost u op de eindvervaldag ineens af.

Deze formule is het meest geschikt voor mensen die weten dat ze op een bepaald moment een belangrijke som gaan ontvangen, waarmee ze de lening volledig kunnen terugbetalen.

Voor een klassieke lening is een bulletkrediet duur. Tijdens de looptijd doet u geen kapitaalaflossing, waardoor u heel die periode intrest betaalt op het hele geleende bedrag.

 

Groepsverzekering

Soms kunt u ook uw groepsverzekering gebruiken om een lening, in dit geval spreken we van een voorschot, te krijgen.

Bij een groepsverzekering weet u namelijk dat u op een bepaald moment een belangrijke som gaat krijgen, waarmee u de lening op een bepaald moment terugbetaalt.

Doorgaans betaalt u wel intresten. Daarbij heeft u de keuze tussen een jaarlijkse intrest tegen een vaste rente, een jaarlijkse intrest tegen een variabele rente of geen intrestbetalingen tijdens de looptijd. In dat laatste geval krijgt u de factuur helemaal op het einde.

Als u intresten moet betalen, lopen intussen ook de intresten op uw groepsverzekering verder.

Het bedrag dat u kunt lenen bij de verzekeringsmaatschappij is doorgaans beperkt tot zowat 70% van de sommen die u al spaarde voor uw groepsverzekering.

Let wel: u zal het reglement van de groepsverzekering moeten raadplegen om te zien welke mogelijkheden u precies heeft.

 

Renovatielening of energielening

Wil u een beperktere lening – bijvoorbeeld voor de installatie van een nieuwe keuken of de installatie van zonnepanelen – dat kunt u ook een renovatielening of een energielening afsluiten. Dit gebeurt zonder hypothecaire waarborg te geven. U betaalt gewoon elke maand een vast bedrag af tegen een vaste rente.

Momenteel bent u voor een renovatiekrediet het goedkoopst af bij KBC. Voor een lening van 15.000 euro vroeg de instelling een tarief van 2,50%. Dat betekent dat u 36 maanden lang telkens 432,73 euro moet afbetalen. Bovenop het kapitaal zal u dan 578,28 euro aan intresten hebben neergeteld.

Voor een energielening leiden bpost bank en AXA Bank de dans. Een lening van 15.000 euro op 3 jaar kost er 1,59%. Dat houdt in dat u 36 maanden lang 426,88 euro moet terugbetalen. Eens dat gedaan, zal u bovenop uw kapitaal ook 367,68 euro aan intresten hebben betaald.

Tip: Hier vindt u een overzicht van de goedkoopste renovatieleningen van het moment

Tip: Hier vindt u een overzicht van de goedkoopste energieleningen van het moment

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.