228, 22639

Loont het om een fietslening af te sluiten?

Loont het om een fietslening af te sluiten?

Tijdens de recente lockdown heeft de Vlaming de fiets massaal (her)ontdekt. Het viel daarbij op hoe de tweewieler is geëvolueerd tot een echt luxepaard. De aankoopprijs van een geavanceerde racefiets, elektrische fiets of speedelec loopt dan ook al snel hoog op. Banken pakken daarom uit met aangepaste fietsleningen om de aankoop van uw stalen ros te financieren. Wie bieden ze aan en tegen welke tarieven?

De fietslening is de voorbije jaren uitgegroeid van een nichekrediet tot een wijdverspreid product. Daar hebben de innovaties op de fietsenmarkt een groot aandeel in. Voor de meer geavanceerde elektrische fietsen loopt het prijskaartje al snel op tot meer dan 2.000 euro. Een speedelec kost u doorgaans het dubbele. De doorwinterde wielerfanaat neemt dan weer enkel vrede met een professionele racefiets, waar hij makkelijk enkele duizenden euro’s voor neertelt. Met een fietslening hoeft u dat bedrag niet meteen op te hoesten, maar kunt u de aankoop in de tijd spreiden. 

 

Lage kosten

Een analyse leert ons dat de meeste grootbanken vandaag een fietslening aanbieden. Het goedkoopste jaarlijkse kostenpercentage (JKP) vinden we bij AXA Bank en Belfius. De totale jaarlijkse kosten die aan de fietslening verbonden zijn, bedragen er 0,99%. Of concreet: voor een krediet van 2.500 euro met een looptijd van twee jaar, betaalt u per maand 105,23 euro af of een totale intrest van 25,52 euro.

Tip: Ga hier na welke fietslening uw bank aanbiedt

 

Minimumbedrag en looptijd

De verschillende banken hangen aan hun fietslening uiteenlopende condities vast. Die gelden bij sommige banken voor alle fietsen, terwijl bij Beobank enkel elektrische fietsen in aanmerking komen. Daarnaast lopen ook de kredietbedragen en looptijden uiteen. KBC biedt een leningen aan vanaf 501 euro met een minimale looptijd van 12 maanden, terwijl Belfius pas vanaf 1.000 euro en een looptijd van 24 maanden een fietslening toekent.

 

Verdien uw fiets terug

Goed om weten is dat u de aankoopprijs van een nagelnieuwe fiets mogelijk snel terugverdient, wanneer u die tweewieler aanwendt voor uw woon-werkverkeer. Werkgevers kunnen een vergoeding uitbetalen aan werknemers die (een deel van) hun woon-werkverkeer met de fiets afleggen.

De fietsvergoeding is vrijgesteld van inkomstenbelasting tot 0,24 euro per afgelegde kilometer. Wanneer uw werkgever u die vergoeding volledig toekent en u per dag in totaal 25 km naar uw werk en terug fietst, dan ontvangt u per dag een vergoeding van 6 euro.

Fietst u 200 dagen per jaar naar het werk, dan rijft u per jaar 1.200 euro aan belastingvrije verplaatsingsvergoedingen binnen. Na ruim twee jaar tijd hebt u het bedrag van uw fietslening van 2.500 euro dus al bij elkaar gefietst. Maar het is de werkgever zelf die beslist of hij al dan niet een fietsvergoeding toekent. Hij is daar dus niet toe verplicht.

 

Verzekering en bijstand

Nagenoeg gelijktijdig met de opmars van de fietslening won ook de fietsverzekering de afgelopen jaren aan populariteit. Ze beschermt u onder meer tegen de gevolgen van diefstal en materiële schade. Een bijstandsverzekering biedt hulp bij fietspech zoals een lege batterij of lekke band onderweg.

 

 

Lees ook:

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.