228, 21984

Loont het om te lenen wanneer u een woning volledig kunt betalen?

Loont het om te lenen wanneer u een woning volledig kunt betalen

Stel: u erft een mooie som geld waardoor u over voldoende financiële middelen beschikt om een woning of appartement zonder woonlening aan te schaffen. Loont het dan vanuit fiscaal oogpunt nog om bij uw bank aan te kloppen voor een woonkrediet?

De Vlaamse overheid riep in 2005 de woonbonus in het leven om zo veel mogelijk mensen in staat te stellen een eigen woning of appartement aan te kopen. Het systeem van belastingvermindering evolueerde tot de geïntegreerde woonbonus. Hoewel dat initieel waarschijnlijk niet de doelstelling was, maakt ook wie meteen over voldoende centen beschikt aanspraak op een extra financieel duwtje in de rug.

 

Fiscale korf

Wie in Vlaanderen een hypotheeklening afsluit voor het kopen of bouwen van een woning, geniet een belastingvermindering van 40 procent op zijn ‘fiscale korf’. Dat is het totale bedrag dat hij het jaar voordien heeft betaald aan aflossing van het kapitaal, aan intresten en aan premies voor de schuldsaldoverzekering, met een maximum van 1.520 euro. Dat bedrag verhoogt gedurende de eerste tien jaar met 760 euro indien de woning waarin u gaat wonen ook uw enige woning is. Heeft u drie kinderen of meer ten laste, dan maakt u tijdens die eerste tien jaar ook aanspraak op een bijkomende verhoging van 80 euro. Het voordeel geldt per kredietnemer.

De totale belastingvermindering in geval u drie kinderen hebt, ziet er bijgevolg als volgt uit:

U leent alleen: 1.520 euro + 760 euro + 80 euro = 2.360 euro (fiscale korf) x 40% = 944 euro

Gehuwd of wettelijk samenwonend: 3.040 euro + 1.520 euro + 160 euro = 4.720 euro (fiscale korf) x 40% = 1.888 euro

 

Het maximale belastingvoordeel

In het ideale scenario is het verschil tussen het totale belastingvoordeel en de totale intresten zo groot mogelijk. U benadert dus zo goed als mogelijk de jaarlijkse fiscale korf (kapitaalaflossing + intrest) van 4.720 euro, bij een zo laag mogelijke intrestvoet.

 

Nuance

Hoeveel voordeel u in realiteit doet door te lenen tegenover de aankoopsom meteen op tafel te leggen, hangt af van nog tal van andere factoren, zoals de aktekosten, de (optionele) schuldsaldoverzekering en inflatie. Daarnaast mogen we ook de intrestvoet niet uit het oog verliezen. Het loont uiteraard om de verschillende tarieven naast elkaar te leggen en goed te onderhandelen. We helpen u alvast op weg met een overzicht van de voorstellen voor een woonlening die andere kopers kregen van hun bank.

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.