, 23595

Mag ik een verbouwingslening afsluiten als ik nog een woonlening afbetaal?

Mag ik een verbouwingslening afsluiten als ik nog mijn woonlening afbetaal

Je wil een verbouwing doen, maar je aarzelt omdat je nog je hypothecaire woonlening aan het afbetalen bent. Is het wel aangewezen om dan nog een bijkomende lening op te nemen?

Wil je een verbouwing doen, dan kan je daar momenteel goedkoop voor lenen. Bij KBC en CBC bedraagt de rente voor een verbouwingslening nog slechts 2,40%. Voor een krediet van 15.000 euro op 5 jaar betaal je gedurende 60 maanden telkens 265,37 euro terug. Dat betekent dat je bij het einde van de afbetalingen in totaal 922,20 euro aan intresten hebt betaald.

Tip: Hier vind je de goedkoopste verbouwingsleningen van het moment

Gaat het om een zogenaamde groene verbouwing, waarbij de nadruk ligt op energiezuinigheid (hoogrendementsbeglazing, dakisolatie, zonnepanelen,…), dan zakt het tarief bij de betrokken banken zelfs naar 1,19%. Er moet gedurende 5 jaar 424,31 euro per jaar worden afgelost.

Tip: Hier vind je de goedkoopste energieleningen van het moment

“Je zou nog goedkoper kunnen lenen als je al een hypothecaire lening hebt lopen. Het kapitaal dat je hiervan al terugbetaalde, kan je namelijk opnieuw opnemen. Dat gebeurt tegen de hypothecaire rente van vandaag”, zegt Brecht Coene van Spaargids.be.

Coene: “Veronderstel dat je via deze formule 15.000 euro zou kunnen lenen tegen 1%. Dan betaal je 60 maanden lang 256.38 euro terug. Dat herleidt de intrestfactuur al tot 382,61 euro. Moet je 1,50% rente betalen, dan geeft dat 60 afbetalingen van 259,58 euro en een globaal bedrag van 574,91 euro aan intresten.”

“Die wederopname ziet er dus zeker interessant uit”, aldus nog Coene. “Maar je moet er wel voorzichtig mee zijn. Ten eerste mag een bank je bij een wederopname dossierkosten aanrekenen, die heb je niet bij het afsluiten van een verbouwingslening. En daarnaast ben je bij een wederopname veroordeeld tot je eigen bank, zodat je niet de vrije concurrentie kan laten spelen.”

Tip: Hier vind je een overzicht van de hypothecaire rentevoeten die momenteel gangbaar zijn.

 

Eigen middelen

Wie zijn investeringen met een lening wil financieren, moet het dus niet laten voor de intrest die hij moet betalen. Die is immers erg laag.

Maar wat als je de investering ook met eigen middelen kan betalen? “Dat hangt ervan af. Heb je ruime financiële mogelijkheden en brengt je spaargeld nauwelijks iets op - bijvoorbeeld omdat het op een spaarrekening staat – dan hoef je inderdaad niet te lenen. Je moet geen 1% of meer te betalen als je zelf maar 0,11% krijgt.

Voor wie belegt en ervan overtuigd is dat hij met zijn eigen spaargeld meer rendement haalt dan de kostprijs van de lening, ligt dat anders. Die is beter af met de lening. “Maar wees wel voorzichtig. Beleggers hebben geen rendement dat op voorhand vaststaat. Als de financiële marktent tegenzitten, kan je er een kater aan overhouden”, aldus Coene.

 

Twee leningen

Uiteraard zijn ook aan leningen risico’s verbonden. “Let op datje door de verleiding van de lage rente niet in een situatie van overmatige schuldenlast komt. Maar het is niet omdat je al een hypothecaire woonlening hebt dat je geen bijkomende lening meer mag afsluiten. Kijk naar het totaalbedrag dat je moet afbetalen. Is dat vlot haalbaar of niet? Indien ja, dan is een bijkomende lening geen beletsel. Indien nee: doe het dan niet”, besluit Coene.

 

 

Lees ook:

Andere tips over energieleningen, verbouwingsleningen en woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.