228, 22480

Na de woonbonus: is het nog interessant om een huis te kopen?

Na de woonbonus: is het nog interessant om een huis te kopen

De woningmarkt ging vorig jaar door het dak. De combinatie van de lage rentes en de nakende afschaffing van de Vlaamse woonbonus leidde tot een ongeziene koop- en verkoopwoede. Maar hoe interessant is het om na de grote verkooppiek nog een woning te kopen?

 

Woonbonus versus registratierechten

Wie nu een woning koopt, maakt niet langer aanspraak op de woonbonus voor zijn hypothecair krediet. U betaalt wel lagere registratierechten op de aankoopsom: ze daalden van 7 naar 6 procent. Hoewel het effect van die maatregelen sterk afhangt van uw situatie (aankoopbedrag, alleenstaand of samenwonend), ziet het totale kostenplaatje er doorgaans duurder uit. Het voordeel van de lagere registratierechten steekt u wel meteen op zak, waar de woonbonus over de looptijd van de lening gespreid was. Mensen die sowieso niet van plan waren om te lenen voor de aankoop van hun woning halen voordeel uit de verandering.

 

Wat met de woningprijs?

De Vlaamse regering gaf als belangrijkste motief voor haar koerswijziging aan dat de woonbonus een stijging van de vastgoedprijzen in de hand werkte. Ze wiste naar verluidt het voordeel voor de koper op die manier grotendeels uit. De gemiddelde prijs van een woonhuis in Vlaanderen steeg afgelopen jaar nog maar eens met 3,6 procent, terwijl u voor een appartement 3,8 procent meer betaalde. Bart Van Opstal, woordvoerder van de notarisfederatie, liet eerder al bij VRT NWS optekenen dat de huizenprijzen de komende maanden misschien wel zouden kunnen dalen.

 

Wat met de rentevoet?

Wat de lage rentetarieven betreft, is er weinig nieuws onder de zon. Meer nog: de afgelopen maand daalde de gemiddelde rente nog licht. Wie nu een woonkrediet met vaste rente afsluit voor een looptijd van twintig jaar betaalt volgens de rentebarometer van Immotheker 1,64 procent intrest, tegenover 1,69 procent in december. Spaargids.be ontving recentelijk evenwel geen dossiers meer van leningen met rentes die voor een duurtijd van twintig jaar onder de magische grens van één procent doken. Het scherpste tarief dat een bezoeker van de site sinds de jaarwisseling doorstuurde, bedroeg 1,13 procent.

Tip: Ontdek hier de scherpste rentevoeten die spaarders bij hun bank onderhandelden

 

Conclusie

De afschaffing van de woonbonus weegt voor veel kopers zwaarder door dan het voordeel van de lagere registratierechten. De rente op hypothecaire kredieten blijft daarentegen laag en de aanhoudende stijging van de woningprijzen lijkt afgeremd.

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.