228, 23484

Niet getrouwd maar toch een huis kopen: zo pakt u het aan

Niet getrouwd maar toch een huis kopen

De aankoop van een eigen woning is een grote stap met grote gevolgen. Als ongetrouwd koppel zijn er wel enkele aandachtspunten.

De beslissing om samen te wonen en daarvoor een eigen woning te kopen, is voor de meeste koppels een grote stap. Niet alle koppels wachten daarvoor tot ze getrouwd zijn of zijn zelfs nooit van plan ooit in het huwelijksbootje te stappen. In de praktijk moeten die koppels wel iets aandachtiger zijn, want er is geen huwelijksstelsel of -contract dat al enkele belangrijke zaken voor hen uitklaart.

 

Regel de eigendomsverhouding

Beide partners hebben niet noodzakelijk dezelfde financiële middelen. De ene partner kan misschien 60% van de woning kopen en de andere slechts 40%. Daarom is het belangrijk om ook goed na te denken over de eigendomsverhouding. In principe is het perfect mogelijk om in de aankoopakte de eigendomsverhouding op te nemen in functie van de financiële inbreng. De ene partner is dan bijvoorbeeld voor 60% eigenaar van de woning, de andere partner slechts voor 40%. 

In de praktijk willen de partners vaak dat er geen verschil is in de eigendomsverhouding. Want als je aankoopt in een ongelijke eigendomsverhouding, dan blijft die later ook voortbestaan. Concreet: wanneer het koppel bijvoorbeeld later de woning verkoopt, dan zullen partners ook volgens die verhouding delen in de meerwaarde of moeten bijdrage in de minwaarde. Die situatie is vaak niet gewenst.

Tip: Ga op zoek naar de laagste hypothecaire rente

 

Sluit een onderlinge leningovereenkomst af

Zelfs als de financiële middelen verschillend zijn, kiezen de meeste koppels er toch voor om elk de helft van de woning te kopen. Maar wat dan met de ongelijke inbreng? Om die op te vangen, is het mogelijk dat het koppel onderling een leningovereenkomst afsluit waarbij de partner met de meeste financiële inbreng een lening toestaat aan de andere partner, om zo elk de helft te kunnen aankopen. Concreet: de partner met 60% financiële middelen staat een lening toe van 10% aan de andere partner om zo elk 50% te kunnen aankopen.

Soms wordt overeengekomen dat de lening niet terugbetaald moet worden. Het is ook perfect mogelijk dat beide partners hierover andere afspraken maken. Zo wordt vaak vastgelegd dat de lening enkel terugbetaald moet worden bij een relatiebreuk.

 

Houd rekening met de inflatie

Als de relatie na vele jaren eindig en één van de andere partners moet terugbetalen, dan kan dat geld door de inflatie wel in waarde zijn verminderd. Ook dat kan worden opgevangen in de leningovereenkomst, bijvoorbeeld door af te spreken dat het bedrag wordt gekoppeld aan de index, waardoor het de inflatie volgt. Een andere mogelijkheid is om het bedrag te koppelen aan de waarde-evolutie van de woning.

Lees ook: Hoe regelt u de verdeling van de woonlening bij een scheiding?

 

Regel een beding van aanwas

De aankoop in gelijke delen is overigens een vereiste wanneer het koppel een beding van aanwas wil opnemen in de aankoopakte. Dat is een clausule die ervoor zorgt dat het deel van de partner die eerst overlijdt, kan overgaan naar de langstlevende partner. Een van de voorwaarden voor die clausule is evenwel dat beide partners elk een gelijk deel van de woning hebben aangekocht.

 

Anticipeer toch nog op een huwelijk

Samenwonende koppels kunnen in de aankoopakte een ‘verklaring van anticipatieve inbreng’ opnemen. Als het koppel later toch in het huwelijksbootje stapt, dan komt de aangekochte woning automatisch in het gemeenschappelijk huwelijksvermogen terecht. Daardoor moet er geen huwelijkscontract meer worden opgemaakt, wat soms kosten kan besparen. Ook hier is de voorwaarde dat de partners elk voor de helft eigenaar zijn van de woning.

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.