228, 22051

Nu of nooit voor de aankoop van een woning?

Nu of nooit voor de aankoop van een woning

Nog nooit stond de rente op hypothecaire leningen zo laag als vandaag. Is dit dan het ideale moment om een krediet af te sluiten en een eigen woning te kopen?

Goedkope lening

De Nationale Bank mag dan wel stellen dat de banken hun woonleningen te goedkoop prijzen, in de praktijk blijven ze laagterecords halen. Bij de bezoekers van Spaargids.be die hun ontvangen offertes deelden, kon iemand recentelijk zelfs uitpakken met een tarief van 1,29 procent voor een lening met vaste rente op 20 jaar die hij kreeg bij KBC, een evenaring van het laagterecord uit 2016. Voor een lening met vaste rente op 25 jaar haalde iemand bij diezelfde bank zelfs een tarief van 1,50% binnen, het laatste ooit genoteerd bij Spaargids.

Het laagste tarief zegt natuurlijk niet altijd alles. Het kan vertekend worden door speciale omstandigheden. Maar ook het gemiddelde van de beste drie onderhandelde rentevoeten zat eind maart op een erg laag peil. Voor een lening met vaste rente op 20 jaar bedroeg het 1,36 procent. Dat is amper iets hoger dan de 1,33 procent die ooit werd gehaald. Voor de lening op 25 jaar was er met 1,53 procent wel een nieuw laagterecord.

Tip: Hier kunt u zien welke tarieven andere mensen kregen van hun bank.

 

Woningprijzen

Die goedkope financiering is niet het enige dat kandidaat-kopers van een huis of een appartement in de gaten moeten houden. De prijzen van het vastgoed spelen minstens evenveel mee. Want wie zou nu vastgoed kopen als straks de prijzen 10 procent lager staan?

Voorlopig ziet het er niet naar uit dat de vastgoedprijzen een terugval tegemoet gaan. De experts wijzen daarvoor naar de lage rente. Hierdoor kunnen mensen voor dezelfde afbetaling meer lenen dan vroeger, wat de biedprijzen blijft ondersteunen.

Ook is er behoorlijk vraag naar vastgoed. Een spaarboekje brengt nauwelijks nog iets op. Wie liever niet naar aandelen uitwijkt, kiest dan ook vaak voor een investering in onroerend goed.

Het grootste risico op een prijscorrectie op korte termijn wordt wellicht de fiscale onzekerheid. Gaan de nieuwe regeringen na de verkiezingen het vastgoed zwaarder belasten om het begrotingstekort weg te werken of niet?

 

Inkomenszekerheid

Naast de prijs voor het vastgoed en de financiering speelt uiteraard ook de inkomenszekerheid een rol. In februari ging het Planbureau er alvast nog vanuit dat over de periode 2019-2024 in ons land 205.000 nieuwe banen worden gecreëerd. De werkloosheid zou in dezelfde periode afnemen met 126.000 personen. Dat is minder dan het aantal nieuw gecreëerde banen omdat er ook meer mensen op de arbeidsmarkt komen.

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.