228, 22910

Onbereikbare woningdroom? Zo pakt u het aan

Onbereikbare woningdroom? Zo pakt u het aan

De aankoop van een eigen woning is verre van evident nu de vastgoedprijzen blijven stijgen. Enkele tips.

Bekijk op voorhand hoeveel u kan lenen

Zeker in en rond gegeerde steden geraken woningen soms razendsnel verkocht. Doorgaans is er niet de tijd om ze eerst te bezichtigen en pas daarna bij de bank te informeren hoeveel u kan lenen. Maak daarom eerst uw huiswerk. Dat maakt ook de zoektocht naar een woning makkelijker. Want als u weet hoe ver u financieel kan springen, dan moet u geen energie stoppen in woningen waarvan u op voorhand weet dat u ze niet kan betalen.

 

Zet genoeg spaarcenten opzij

Banken zijn de voorbije jaren veel strenger geworden in het toekennen van hypothecaire leningen, waartoe ze ook worden gedwongen door de Nationale Bank. De regel is dat banken tot 90% van de waarde van het pand lenen aan mensen die een gezinswoning kopen. Koopt u een woning van 225.000 euro, dan moet u daarvan 22.500 euro zelf financieren. Banken kunnen nog altijd een lening toekennen voor meer dan 90% van het aankoopbedrag, maar dat mogen ze voor slechts een beperkt aantal leningen doen. Wie niet genoeg eigen inbreng heeft, kan zijn aankoop beter uitstellen om langer te kunnen sparen. Dat doet u best met een spaarrekening die toch nog een hogere rente biedt dan het wettelijke minimum van 0,11%.

Tip: Vergelijk de rente van spaarrekeningen

 

Vergeet de kosten niet

Jonge kopers kijken vooral naar de aankoopprijs van een woning, maar vergeten vaak de bijkomende kosten, waaronder registratiebelasting, ereloon van de notaris en administratieve kosten. Ook die moet u nog zelf financieren, tenzij u bij de bank een lening krijgt van meer dan 100% van het aankoopbedrag, wat intussen veeleer uitzonderlijk is. Die bijkomende kosten lopen op. Voor de aankoop van een woning van 225.000 euro betaalt u in Vlaanderen 17.488 tot 17.851 euro aan bijkomende kosten. In Brussel en Wallonië kunnen die kosten zelfs oplopen tot 32.476 euro.

 

Bespreek een schenking

Als de droom van een eigen woning ondanks een extra spaarinspanning onbereikbaar blijft, dan is misschien het moment gekomen om bij de ouders aan te kloppen voor een duwtje in de rug, op voorwaarde dat ze daar natuurlijk zelf de financiële ruimte voor hebben. Dat kan in de vorm van een schenking. De ouders kunnen het geld gewoon overschrijven naar de rekening van het kind. Op zo’n bankgift is geen schenkbelasting verschuldigd. Let wel: er moet later wel erfbelasting worden betaald als één van de ouders binnen de drie jaar na de schenking overlijdt. Dat laatste kan worden vermeden door de schenking te laten registreren bij de notaris en 3% schenkbelasting te betalen.

Lees ook: Volgen de rentevoeten de stijgende vastgoedprijzen?

 

Blijf weg van de hotspots

Niet overal stijgen de vastgoedprijzen even fors en zijn er massaal veel kapers op de kust. Vooral in en rond grotere steden zoals Antwerpen, Brussel, Gent en Leuven raakte de vastgoedmarkt de voorbije maanden oververhit. De zoektocht naar een betaalbare woning kan dan beter worden verplaatst naar regio’s en gemeenten waar de vastgoedmarkt minder verhit is geraakt.

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.