228, 22719

Opvallende stijging van de vastgoedprijzen: is dit nog maar het begin?

Opvallende stijging van de vastgoedprijzen

Na de eerste jaarhelft werd snel duidelijk dat de voorspellingen van de analisten van meerdere grootbanken, die tijdens de eerste weken van de lockdown een negatieve impact op de vastgoedprijzen vooropstelden, niet verder van de waarheid konden blijken. De prijzen van het residentieel vastgoed, met voorop die van de appartementen, stegen nooit zo sterk in de laatste jaren als in de eerste maanden van 2020. Het einde van deze trend lijkt voorlopig ook niet in zicht.

 

De cijfers

Uit de halfjaarcijfers van de Federatie van het Notariaat blijkt dat de gemiddelde prijs van een appartement in België tijdens de eerste jaarhelft van 2020 met zowat 5,9% steeg. Dit tot net boven de 242.000 euro. Geen enkel gewest ontsnapt aan deze evolutie en ook de huizenprijzen zitten mee in de lift, hoewel de stijging daar iets minder uitgesproken is en net onder de 2% blijft.

De coronamaatregelen en lockdown hadden dus geen negatieve impact op de prijzen van het residentiële vastgoed. Toch had de pandemie een invloed op de vastgoedmarkt. Het aantal vastgoedtransacties lag ongeveer 11% lager dan in de eerste jaarhelft van 2019 en ook het aantal kredietovereenkomsten stond stevig onder druk.

Ten opzichte van het tweede trimester van vorig jaar daalde het aantal kredietovereenkomsten met meer dan 23%. Niettemin was dit een verbetering ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020, waarin de markt midscheeps werd getroffen. Waar eind 2019 en begin 2020 de slechte prestatie van deze markt nog kon worden toegeschreven aan het wegvallen van de woonbonus in 2019, is sinds maart de bijdrage van de coronacrisis hieraan onweerlegbaar.

Tip: Maak hier een simulatie voor uw woonlening

 

Wat volgt?

Het terugvallende aantal transacties had de prijzen kunnen drukken maar niets bleek minder waar. De verklaring hiervoor ligt grotendeels in de activiteiten van vastgoedbeleggers die de baksteen nog meer dan voorheen beschouwen als een veilig alternatief voor niet-renderende spaarproducten, beursvolatiliteit en andere meer risicovolle bronnen van rendement. Dat deze beleggers ook een voorliefde tonen voor nieuwbouw, om het risico op grote kosten op korte termijn te minimaliseren, maakt het plaatje compleet en draagt bij aan de snelheid van de prijsstijging.

In plaats van spaartegoeden nagenoeg zonder rendement te parkeren op een ‘veilig’ spaarboekje en er onder invloed van de inflatie in reële termen op in te boeten, kiezen steeds meer spaarders voor een belegging in residentieel vastgoed als bron van rendement. In een context van lage rente voor de lange termijn is dit een evolutie die eerder aan haar begin staat dan aan haar eind, waardoor een verderzetting van de huidige trend realistisch lijkt. De Belgische spaartegoeden liepen tijdens de coronamaanden fors op en bedragen momenteel meer dan 285 miljard euro. Zonder vastgoedinvesteringen was dit wellicht nog sterker gestegen.

De echte economische impact van de coronacrisis verwachten we pas in het najaar, maar ook als de impact ervan de vraag naar gezinswoningen zou vertragen, omwille van toegenomen onzekerheid of werkloosheid, dan lijkt het weinig waarschijnlijk dat de spaarder / belegger zijn zoektocht naar rendement staakt.  Zeker wanneer die in tijden van moeizamere kredietverlening de bank voor het verwezenlijken van zijn project niet nodig heeft. Het lijkt meer dan waarschijnlijk dat de recente evolutie van de residentiële vastgoedprijzen zich ook op korte termijn zal verderzetten.  

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.