228, 23968

Renovatiekredieten populair: wat verklaart hun aantrekkingskracht?

Renovatiekredieten populair

Het aantal consumentenkredieten bleef in 2021 21% onder het niveau van het precoronajaar 2019. Buitenbeentje zijn de renovatieleningen, waarvan het aantal wel met 10% toenam ten opzichte van 2019. Wat maakt ze interessant? Tegen welke rentevoet sluit u ze af en gelden er beperkingen?

Een renovatiekrediet zorgt ervoor dat  u een renovatie kan bekostigen, zonder het volledige investeringsbedrag meteen te moeten ophoesten.  U hoeft er niet voor aan te kloppen bij de notaris en betaalt u dus ook geen registratie- of aktekosten. Bij de aanvraag van een renovatielening volstaat de ondertekende offerte of de factuur van de verbouwing als bewijs.


Hoeveel rente moet u betalen?

Spaargids biedt de mogelijkheid om 19 renovatieleningen te vergelijken. KBC afficheert met een jaarlijks kostenpercentage van 2,50% momenteel de laagste rentevoet. Leent u 20.000 euro met een looptijd van 36 maanden, dan lost u maandelijks 576,98 euro af. Aan het eind van de rit hebt u 771,28 euro intrest betaald.

 

Voorwaarden en beperkingen

Kredietverstrekkers leggen verschillende beperkingen op. De gunstige rentevoet van 2,50% geldt bij KBC bijvoorbeeld voor renovatieleningen met een looptijd tot 84 maanden. Voor verbouwingskredieten van langere duur bedraagt de rente 2,90%. Daarnaast loopt ook het minimale en maximale kredietbedrag op en varieert het percentage van de geleende som dat u aan de hand van facturen moet staven. Het is dus mogelijk dat de goedkoopste renovatielening niet noodzakelijk de beste uitkomst voor uw projecten biedt.

 

Renovaties met het oog op energie-efficiëntie: lager tarief

De kredietinstellingen kennen scherpe tarieven toe voor werken met het oog op een energiebesparing. Onder meer warmtepompen, inbraakbescherming, dakisolatie en zonnepanelen komen in aanmerking. De groene lening van KBC komt het voordeligst uit de hoek met een jaarlijks kostenpercentage van 1,49%. Een kredietbedrag van 20.000 euro en een looptijd van 36 maanden resulteert in een maandelijkse aflossing van 568,32 euro en een totale intrest van 459,52 euro. Er gelden opnieuw uiteenlopende voorwaarden en beperkingen. KBC verwacht bijvoorbeeld dat minstens 50% van de factuur van toepassing is op energiezuinige ingrepen, terwijl bpost bank de lat op 80% legt.

 

Renteloos renovatiekrediet via Vlaamse overheid

Goed om weten: wie een woning of appartement met een slechte energieprestatie koopt en dat pand binnen de vijf jaar grondig renoveert, kan bij de kredietverlener naast de hypothecaire lening voor de aankoop van het pand ook een renovatiekrediet aangaan. De rente voor dat renovatiekrediet betaalt de Vlaamse overheid terug via een rentesubsidie. U leent aan het einde van de rit dus kosteloos. Al moet uw renovatieproject daarvoor wel aan verschillende voorwaarden voldoen.

Inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest maken aanspraak op de Brusselse groene lening tegen een rentevoet van 0 % tot 2%.

 

Renoveren via hypothecair krediet

De meeste kredietverleners plafonneren het kredietbedrag op 50.000 euro. Voor hogere bedragen biedt een hypothecair krediet soelaas. Hoewel de gemiddelde rentevoeten de voorbije weken stegen, blijft een hypothecair krediet relatief goedkoop. De akte- en notariskosten die u moet ophoesten, zijn daarnaast wel goed voor 2% tot 3% van het geleende bedrag, waardoor het totaalplaatje vaak minder aanlokkelijk oogt.

Heeft u nog een hypothecaire lening lopen, waarvan u al een groot deel hebt afgelost? Dan is het mogelijk om een deel van het al afbetaalde bedrag opnieuw te lenen. De wederopname verloopt niet via de notaris, waardoor de notariskosten wegvallen. Al moet u wel nog altijd dossierkosten betalen.

 

 

Lees ook:

Andere tips over verbouwingsleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.