228, 22276

Renovatieleningen zitten in de lift. Zijn ze wel de beste optie?

Renovatieleningen zitten in de lift. Zijn ze wel de beste optie

Een nieuwe keuken of badkamer, een energiezuinige verwarmingsketel, een uitbouw met veranda … Vroeg of laat prijken er voor elke woning wel eens verbouwingsplannen op de agenda. Dat blijkt ook uit het stijgende aantal renovatieleningen. Maar wat maakt het verbouwingskrediet zo populair, wat kost het en zijn er alternatieven?

 

Renovatielening

Wie zijn renovatie met een lening wil financieren, overweegt logischerwijze een renovatielening. Dat  kan onder meer via een afbetalingskrediet. Dat is een soepele formule, waarvoor geen onderpand voor de bank vereist is.  Er zijn evenmin dossierkosten.

De banken hanteren wel uiteenlopende voorwaarden, onder meer op het vlak van de looptijd en het minimale en maximale te lenen bedrag. Die vork bevindt zich bij KBC tussen 501 euro en 50.000 euro, terwijl bpost bank in een kredietbedrag tussen 5.001 euro en 75.000 euro voorziet.

In het nadeel van het afbetalingskrediet spreekt de hogere rentevoet ten opzichte van een hypothecaire rentevoet. Mozzeno afficheert op dit moment met 2,52% het laagste jaarlijkse kostenpercentage (JKP) voor wie 25.000 euro met een looptijd van drie jaar wil lenen. 

Leent u voor energiezuinige investeringen? Dan bent u het beste af met een ‘groene’ renovatielening. De tarieven hiervoor liggen meer in lijn met de rentevoet van hypothecaire leningen.

TIP: Vergelijk hier alle verbouwingsleningen

 

Wederopname

Naast een afbetalingskrediet heeft u nog andere mogelijkheden. Heeft u al een behoorlijk bedrag van uw bestaande hypothecaire lening afgelost? Dan kan een wederopneming op dit krediet geschikt zijn. Het impliceert dat u een deel van uw terugbetaalde kapitaal opnieuw opneemt.

Een voorbeeld: Stefaan en Katrien kochten in 2009 een woning en leenden hiervoor 150.000 euro. Vandaag hebben ze al 50.000 euro afbetaald. Ze plannen enkele ingrijpende renovaties, goed voor een investering van 25.000 euro. Dat bedrag ligt lager dan het al afbetaalde bedrag van hun hypotheek, wat een wederopneming mogelijk maakt. Ze stappen naar hun financiële instelling, kiezen zelf een looptijd en kunnen – zonder verplichting – ook een schuldsaldoverzekering afsluiten.

Aangezien de bank de wederopneming als een nieuw krediet beschouwt, kunt u aan de huidige hypothecaire rentevoeten lenen. U profiteert dus van de actuele historisch lage woonrente.

Bijkomend voordeel is dat u voor de wederopneming geen notaris hoeft in te schakelen en dus geen notaris- en hypotheekkosten betaalt.

Een wederopneming gaat wel gepaard met dossierkosten, aangezien de bank uw dossier moet aanpassen.

TIP: Vergelijk hier de voordeligste hypotheken

 

Nieuw hypothecair krediet?

Heeft u een ingrijpende renovatie in het vooruitzicht, maar heeft u geen hypotheek lopen of nog niet voldoende afbetaald? Dan is een wederopneming geen optie, terwijl het ook de limieten van een afbetalingskrediet overschrijdt. U kunt in dat geval een nieuw hypothecair krediet aangaan, maar betaalt dan bovenop de dossierkosten ook akte- en notariskosten. 

 

 

Lees ook:

Andere tips over verbouwingsleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.