228, 22725

Rente blijft dalen: tijd om uw woonkrediet een tweede keer te herzien?

Rente blijft dalen: tijd om uw woonkrediet een tweede keer te herzien

De rentevoet voor hypothecaire kredieten blijft dalen. Wie enkele jaren geleden zijn woonlening liet herzien, merkt dat lenen nu nog goedkoper kan. Is het mogelijk om een hypothecair een tweede maal te herzien en loont dat wel? Wij zochten het voor u uit.

Volgens de rentebarometer van Immotheker gold op 14 augustus 2020 voor een lening op twintig jaar een gemiddelde rentevoet van 1,29%. Kooplustigen stuurden Spaargids.be zelfs al offertes door met rentetarieven van minder dan 0,90%. Ter vergelijking: in 2015 bedroeg de gemiddelde interest nog 2,60% en in 2010 klokte die zelfs af op 4,5%.

TipBekijk hier welke voorwaarden andere kopers onderhandelden

1% renteverschil mogelijk al voldoende

Bij een herziening ruilt u – eenvoudig uitgelegd – uw hypothecaire lening met een hogere rentevoet in voor een nieuw woonkrediet aan de huidige, goedkopere rente. Als vuistregel geldt dat een herziening mogelijk loont wanneer het verschil tussen de rentevoet van de lopende lening en de marktrentevoet meer dan 1% bedraagt. Wie zijn lening in 2015 heeft herzien, haalt vandaag dus misschien wel voordeel uit zo’n herziening.

 

Kredietverstrekker beslist

Volgens woordvoerder Rodolphe de Pierpont van de bankenkoepel Febelfin is een tweede of derde herziening wettelijk perfect mogelijk. “Al verplicht niks de kredietverstrekker ertoe om op uw aanvraag in te gaan. Zeker wanneer u korte tijd na een eerste herziening een nieuwe herfinanciering aanvraagt, zal de kredietverstrekker daar minder happig op zijn. Het is ook mogelijk om bij een andere financiële instelling aan te kloppen, maar dan moet u ook langs de notaris passeren. Dat gaat gepaard met extra kosten. De consument mag zich dus niet enkel blindstaren op de lagere rentevoet, maar moet altijd het totaalplaatje in ogenschouw nemen.”

 

Kostenplaatje

Of u nu bij uw huidige of een andere bank aanklopt, u moet altijd een wederbeleggingsvergoeding betalen. Die bedraagt maximaal drie maanden interest op het nog terug te betalen kapitaal. Het staat de bank tevens vrij om dossierkosten aan te rekenen. De aanpassing van uw schuldsaldoverzekering gebeurt evenmin kosteloos.

Bij een lening bij een andere bank zal uw huidige bank de bestaande hypotheek opheffen. Die zogenaamde handlichting gebeurt via een notariële akte, net als het aangaan van een hypotheek bij de nieuwe bank. Het spreekt voor zich dat die en nog andere notariskosten uw voordeel bij een herziening fors afromen. 

 

Rekenmodule

Om door de bomen het bos nog te zien, biedt Spaargids een handige simulator. Die berekent hoeveel voordeel u mogelijk uit een herziening haalt. Stel dat u vijf jaar geleden uw woonkrediet hebt herzien. U moest toen nog 100.000 euro gedurende vijftien jaar aflossen tegen een vaste rentevoet van 2,60%. Wanneer we alle kosten in acht nemen, doet u vandaag bij een herziening tegen de huidige gemiddelde rentevoet van 1,29% in totaal 453,17 euro voordeel voor de resterende looptijd van tien jaar.

Aangezien het om een inschatting gaat, is het perfect mogelijk dat een tweede herziening bij een andere bank dus weinig tot zelfs geen voordeel biedt. Kent uw bestaande bank u eenzelfde herziening toe, dan ziet het plaatje er een pak rooskleuriger uit. De herziening van de lening blijkt dan maar liefst 4.062,89 euro voordeliger dan wanneer u uw huidige woonlening verderzet.

Kanttekening: uw bank heeft weinig te winnen bij een herziening van een woonkrediet van een bestaande klant. Ze zal een tweede of derde herziening allerminst stimuleren. Indien ze toch op de kar springt, kent ze u waarschijnlijk ook niet de scherpste tarieven toe. Veel hangt in dat geval dus af van uw band met de financiële instelling en uw onderhandelingscapaciteiten.

Tip: Bereken zelf uw mogelijk voordeel

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.