228, 24011

Rente woonkrediet gestegen: reageren de vastgoedprijzen?

Rente woonkrediet gestegen

De rentevoeten voor woonkredieten gingen de voorbije maanden sterk de hoogte in. Welk effect brengt dat teweeg op de vastgoedprijzen en het aantal transacties? Johan Krijgsman van ERA en Filip Dewaele van Dewaele vastgoed verwachten niet meteen een schokeffect.

Wie begin dit jaar leende met een looptijd van twintig jaar en zelf meteen 20% van de aankoopsom neertelde, betaalde een gemiddelde intrest van 1,40%, vandaag loopt die rente op tot gemiddeld 2,24%, blijkt uit de rentebarometer van Immotheker. Dat betekent dat u bij een kredietbedrag van 200.000 euro vandaag 47.795 euro intrest betaalt, ten opzichte van 29.226 euro begin januari.

Tip: Bekijk hier welke rentes andere kandidaat-kopers recent hebben onderhandeld

Topman Johan Krijgsman van vastgoedmakelaar ERA stelt vast dat de gestegen rentevoeten wel degelijk leven bij de klant. “Kandidaat-kopers hakken de knoop sneller door. Ze willen ook de tijd tussen het tekenen van de onderhandse verkoopovereenkomst – beter gekend als compromis – en het verlijden van de akte zo kort mogelijk houden en zich op die manier wapenen tegen verdere renteverhogingen.”

 

Normalere vastgoedtijden

Uit de Notarisbarometer blijkt dat de transacties op de vastgoedmarkt in februari en maart voor het eerst sinds lang daalden. Filip Dewaele van Dewaele vastgoed bevestigt dat de druk op de vastgoedmarkt tijdens het eerst kwartaal wat is afgenomen. “Al hoor je dat in perspectief te plaatsen”, legt hij uit. “We beleefden twee uitzonderlijke jaren en komen nu terug in normalere vastgoedtijden terecht.”

Een hevige terugval verwacht zowel ERA als Dewaele niet. “Enkel een spectaculaire rentestijging kan daar misschien verandering in brengen”, luidt het bij ERA.  Dewaele benadrukt dat veel mensen vastgoed ook als een aantrekkelijk alternatief voor de lage rentes op de spaarboekjes beschouwen.  

 

Verschillende factoren

Hoe de prijzen evolueren, hangt volgens Krijgsman ook sterk af van de inflatie. “Voorlopig volgen de woningprijzen de inflatie. Daalt de rente weer, dan zullen de woningprijzen opnieuw sneller stijgen. Worden woonkredieten nog duurder, dan is het goed mogelijk dat de vastgoedprijzen de inflatie niet langer bijbenen. Een prijsdaling zit er evenwel niet aan te komen.”

Dewaele wijst er ook op dat verschillende factoren de prijzen en drukte op de vastgoedmarkt bepalen. “De algemene koopkracht en toestand van onze economie spelen een belangrijke rol”, legt hij uit. “Toen de coronacrisis begon, dachten veel mensen dat er een vastgoedcrisis om de hoek kwam loeren. Dat bleek allerminst het geval. Een tweede element is de fiscaliteit. Onder meer het afschaffen van de Vlaamse woonbonus en de gewijzigde registratierechten hadden een duidelijk effect op onze branche. Tot slot vormt ook de rente-evolutie een belangrijke determinant. Het was sowieso duidelijk dat de bodemrente van een jaar geleden niet eeuwig kon blijven duren. Hoewel die de voorbije maanden gestegen is, blijft die nog altijd vrij laag.”

 

Droomwoning gevonden: niet aarzelen

Krijgsman geeft mee dat klanten hun aankoopbeslissing best niet te lang uitstellen. “Wie vandaag een woning koopt, legt de rente voor zijn woonkrediet meteen ook voor 20 jaar vast. Je bent dus beschermd tegen verdere rentestijgingen. Bovendien zorgt de inflatie ervoor dat de prijzen van producten, maar ook de lonen, snel stijgen, terwijl je zelf voor je woonkrediet gewoon jaar na jaar hetzelfde bedrag aflost.”

Dewaele raadt kandidaat-kopers aan om hun droomwoning niet uit handen te laten glippen. “Vind je een pand dat helemaal jouw ding is en binnen jouw budget valt, dan zou ik niet twijfelen. Het omgekeerde geldt evenzeer: het is niet raadzaam om nu plots een pand te kopen dat je niet helemaal kan bekoren, enkel en alleen omwille van de bewegingen op de kredietmarkt.”

 

Wat met de huurmarkt?

Voor de huurmarkt oogt het plaatje enigszins anders. “De huurprijs wordt geïndexeerd en volgt op die manier de stijgende inflatie. Daar tegenover staat dat onder meer omwille van flexibel wonen en werken, almaar meer mensen een huurpand zoeken. Bovendien gaat ook de kwaliteit omhoog. We zien betere huurpanden met meer aandacht voor energiezuinigheid op de markt komen. Zeker in tijden van gestegen energieprijzen compenseren de lagere energiekosten de hogere prijzen van dergelijke panden”, besluit Krijgsman.

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.