, 23522

Spaarrente volgt stijgende inflatie niet

Spaarrente volgt stijgende inflatie niet

De inflatie is in ons land de voorbije maanden stevig gestegen. Dat betekent dat het algemene prijspeil de hoogte in gaat en jouw centen minder waard worden. Maar wat zijn de gevolgen voor  de spaar- en hypotheekrente?

 

Koopkracht daalt

In januari bedroeg de stijging van het algemene prijspeil nog 0,26% tegenover een jaar voordien, terwijl we in juni al afklokten op 1,63%. Of met andere woorden: een korf goederen die je vorig jaar kocht voor 100 euro, kost je nu 101,63 euro. Onze koopkracht neemt bijgevolg af. Het Federaal Planbureau ziet de inflatie de komende maanden zelfs geleidelijk versnellen tot 2,75% in december. Volgens diezelfde prognose overschrijden we in oktober de spilindex, wat gepaard gaat met stijgende uitkeringen, waardoor de koopkracht opnieuw een stimulans moet krijgen.

 

Spaarrente blijft laag

Een hogere inflatie gaat helaas niet gepaard met hogere spaarrentes. De weinige bewegingen die zich de voorbije maanden op dat vlak manifesteerden, zijn zelfs renteverlagingen. Daar heeft ook de aanpak van de centrale banken een belangrijk aandeel in. Zij houden de rente laag, waardoor banken er weinig baat bij hebben om jouw spaarappetijt aan te wakkeren. Het hoeft dus geen verwondering te wekken ze hun klanten nadrukkelijk richting de voor hen lucratievere beleggingsproducten loodsen.

Tip: Ga hier na bij welke banken jouw spaarcenten het meeste opbrengen

 

Gemiddelde rentevoet: 1,38%

Daar tegenover staan de goedkope leningen voor zowel particulieren als overheden. Al tekende zich de voorbije maanden wel een geringe stijging van de hypothecaire rente af. Volgens de rentebarometer van Immotheker bedroeg de gemiddelde rente voor woonkredieten met een looptijd van twintig jaar en een vaste rente begin juli 1,34%, tegenover het  bodempeil van 1,23% in maart. In mei veerde het gemiddelde zelfs even op tot 1,38%.

Effect marktrente

De Belgische langetermijnrente vormt een belangrijke indicator voor de hypothecaire rente. Die tienjaarrente bedroeg op 7 juli 0,028%, tegenover een dieptepunt van -0,43 procent in december vorig jaar. Net zoals dat bij de hypothecaire rente het geval is, liep de marktrente in mei even nog hoger op, tot 0,25%. Blijft de stijging van de langetermijnrente beperkt en van tijdelijke aard, dan lijken grote rentestijgingen voor jouw woonkrediet ook in de nabije toekomst nog niet aan de orde.

 

Minder dan 1% mogelijk

Uit de offertes die kredietnemers doorgaven aan Spaargids.be blijkt bovendien dat wie over een goed kredietdossier beschikt momenteel zelfs een rente van minder dan 1% bij zijn bank kan onderhandelen. Ook de rentevoeten voor renovaties blijven nog altijd gunstig.

Tip: Ontdek hier welke rentevoeten andere kopers hebben onderhandeld

 

 

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen en woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.