228, 22090

Tien zaken die u moet doen om het goedkoopste tarief voor uw woonlening te krijgen

Tien zaken die u moet doen om het goedkoopste tarief voor uw woonlening te krijgen

Als u een lening wil afsluiten voor het kopen of het bouwen van een woning, maakt u maar beter grondig uw huiswerk. Het gaat om een beslissing die twintig jaar lang een behoorlijke hap uit uw inkomsten zal nemen. U gaat dus best niet lichtzinnig tewerk. We geven u tien tips om het goed aan te pakken.

1. Vergelijk de tarieven

De goedkoopste lening kunt u vinden door aanbiedingen van meerdere banken te vergelijken. Een goed begin hiertoe is op een vergelijkende site als Spaargids.be te kijken welke tarieven andere consumenten recentelijk kregen en bij welke banken dat het geval was. Het aanbod van die instellingen neemt u best mee in uw vergelijking.

Tip: Hier vindt u een overzicht van de voorstellen die andere consumenten recentelijk kregen

2. Vergeet de internetbanken niet

Als u tarieven vergelijkt, hoeft u zich niet te beperken tot een rondje banken aflopen op het dorpsplein. Een aantal banken werkt uitsluitend online. Dat maakt dat u vanaf uw pc, laptop of tablet al snel enkele offertes kunt verzamelen. Ze bieden vaak ook een mooie basis om bij uw vertrouwde bank een betere regeling af te dwingen.

3. Kijk zeker naar de variabele rente

Wil u zekerheid over toekomstige afbetalingen, dan denkt u wellicht aan een lening met vaste rente. Maar toch mag u de kredieten met aanpasbare rente niet uit het oog verliezen. Die zijn goedkoper bij de aanvang. Bovendien mogen de tarieven in de loop van het krediet hoogstens verdubbelen. U kunt dus perfect uitrekenen wat ze u in het slechtste scenario zouden kosten.

4. Bespreek de waarborg

Als u een woonlening afsluit, wordt doorgaans een hypotheek gevestigd op uw woning. Dat betekent dat de bank uw woning mag verkopen op het moment dat u achterstallig wordt met de afbetaling.

Het vestigen van die waarborg gebeurt bij de notaris en kost geld. U kunt er evenwel ook voor opteren om slechts voor een deel van de lening de hypothecaire waarborg te laten inschrijven en voor het andere deel een hypothecaire volmacht te geven. Dat betekent dat u volmacht geeft aan de bank om de hypotheek alsnog in te schrijven op het moment dat ze dat nodig acht. Is dat niet het geval, dan spaart u kosten uit. Een hypothecaire volmacht of mandaat is goedkoper dan een hypotheek.

5. Beperk uw lening tot 80%

Indien mogelijk beperkt u uw leningsbedrag best tot 80% van de waarde van de woning die u wil kopen. Doorgaans geven banken daar betere tarieven voor. Voor hogere quotiteiten moeten ze meer eigen kapitaal reserveren om eventuele wanbetalingen op te vangen en dat kost hen geld. Dat willen ze recupereren door hogere tarieven te vragen voor hogere quotiteiten.

6. Bepaal de ideale looptijd

Een bedrag op 20 jaar terugbetalen kost veel minder dan dezelfde som op 25 jaar aflossen. Dat komt omdat u in het begin van de looptijd van het krediet vooral intresten betaalt en weinig kapitaal aflost. Vraag daarom aan uw bankier om aflossingstabellen voor verschillende looptijden te maken zodat u de juiste keuze kunt maken.

7. Vraag een aanbod op papier

Als u dat vraagt, zijn banken verplicht om u een kredietaanbod op papier te geven met daarop alle contractvoorwaarden, inclusief een afbetalingsplan. Het moet minstens veertien dagen geldig zijn. Als consument kunt u het in die periode op elk moment aanvaarden. Het biedt u de mogelijkheid om in die periode uit te kijken naar een betere aanbieding, terwijl het voorstel dat u heeft niet verloren kan gaan.

8. Let op met de brandverzekering

De bank vraagt wellicht om uw woning te verzekeren. Dat is van belang voor de hypothecaire waarborg die ze heeft. Bij een eventuele brand zou die anders verloren kunnen gaan.

Kijk zeker of u niet te veel betaalt voor uw brandverzekering. Het kan soms interessanter zijn die niet via uw bank af te sluiten, maar de markt op te gaan, zelfs al zou u hierdoor een korting verliezen op uw lening.

Tip: Hier kunt u geheel vrijblijvend een aantal offertes voor een brandverzekering aanvragen.

9. Let op met de saldoverzekering

Wat geldt voor de brandverzekering, geldt ook voor de schuldsaldoverzekering. Dat is de polis die u afsluit om uw nabestaanden te beschermen tegen de gevolgen van vroegtijdig overlijden. Als u overlijdt, betaalt de verzekeraar het nog uitstaande bedrag van de lening terug. Ook hier kunt u kijken of u elders een goedkopere verzekering vindt.

Tip: Hier kunt u geheel vrijblijvend een aantal offertes voor een schuldsaldoverzekering aanvragen.

10. Vergeet gratis verzekering niet

Wie in Vlaanderen een hypothecaire lening afsluit voor het kopen, bouwen of verbouwen van een woning, heeft recht op een gratis verzekering tegen inkomensverlies door plotse werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. De Vlaamse overheid betaalt de premies. Wordt u onvrijwillig werkloos of arbeidsgeschikt, dan neemt de verzekeraar een tijdlang de betaling van een deel van de lening over.

Voorwaarde is wel dat de verkoopwaarde van uw woning niet hoger is dan 320.000 euro. In een aantal gebieden met hoge vastgoedprijzen wordt dat opgetrokken tot 380.000 euro. De verzekering moet ook expliciet aangevraagd worden.

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.