228, 22027

Verdien je elektrische fiets snel terug

Verdien je elektrische fiets snel terug

Een elektrische fiets mag dan een stuk duurder zijn dan een klassieke tweewieler, toch wordt hij door een goedkope financiering haalbaar voor steeds meer mensen. Bovendien is het makkelijk om de investering in zowat twee jaar terug te verdienen.

De kostprijs van een elektrische fiets met trapondersteuning tot 25 km/u varieert al naargelang het gekozen model. Het gros van de aanbiedingen vindt u in de klasse tussen 700 euro en 2.500 euro. Voor een zogenaamde speed pedelec, die trapondersteuning biedt tot 45 km/u, mag u rekenen op 3.000 euro tot zelfs 9.000 euro.

 

Goedkope lening

Dat is behoorlijk wat geld, maar het voordeel is dat u dit momenteel vlot tegen een erg lage rente kunt lenen. Bij KBC betaalt u op een fietslening 0,80 procent aan intresten. Voor een krediet van 2.000 euro dat u in 2 jaar wil terugbetalen, moet u er 24 maanden lang telkens 84,02 euro aflossen. Dat betekent dat u bovenop uw geleend kapitaal slechts 16,48 euro aan intresten moet ophoesten. Bij Belfius kost de fietslening 0,99 procent, bij Argenta 1,49 procent. Dat geeft voor hetzelfde voorbeeld afbetalingen van respectievelijk 84,19 euro en 84,62 euro.

Tip: Kijk hier wie de goedkoopste fietsleningen aanbiedt

 

Terugverdientijd

Wie het slim aanpakt, hoeft dit overigens niet als een uitgave te zien. Het kan perfect een investering zijn die zich in sneltempo laat terugverdienen. Werkgevers mogen hun personeel namelijk een belastingvrije vergoeding geven van 0,24 euro per gefietste kilometer die ze tussen hun woon- en werkplaats afleggen.

Veronderstel dat u 10 km van uw werkplaats woont, dan kunt u op jaarbasis 250 werkdagen x 10 km x 2 (heen en weer) x 0,24 euro of 1.200 euro aan belastingvrije verplaatsingsvergoedingen tegemoet zien. Anders gezegd: een fiets van 2.400 euro wordt u door uw werkgever in twee jaar terugbetaald.

Let wel: uw werkgever is u niet verplicht om u een fietsvergoeding uit te betalen, tenzij die is opgenomen in een collectieve arbeidsovereenkomst.

 

Leasing

Maar misschien zit er nog meer in. Steeds meer werkgevers bieden hun werknemers de kans aan om in te stappen in een fietsleasing. In ruil voor een vast bedrag krijgen die dan een (elektrische) fiets ter beschikking, met daarbij een onderhoudspakket (bijvoorbeeld een technisch nazicht per jaar bij een erkende hersteller), een bijstandsverzekering (bijvoorbeeld voor hulp bij een lekke band of een platte batterij) en een diefstalverzekering. Na bijvoorbeeld drie jaar kunnen ze dan de fiets kopen of krijgen ze hem.

Bedrijven krijgen voor een leasing vaak betere tarieven dan individuele particulieren omdat ze kunnen genieten van de voordelen van een groepsaankoop.

 

 

Lees ook:

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.