228, 22581

Verlaging registratierechten bij sloop en wederopbouw in 2021

Verlaging registratierechten bij sloop en wederopbouw in 2021

Veel woningen zijn in een dermate slechte staat dat een afbraak en een al dan niet gedeeltelijk heropbouw een logische optie vormen. Aangezien die operatie in de meeste gevallen gepaard gaat met een grotere milieuwinst dan bij een traditionele verbouwing wil de Vlaamse Regering het registratietarief voor dergelijke projecten in 2021 verlagen tot 5%. Daar tegenover staat dat de rentevoeten voor de aankoop en renovatie van een woning nu bijzonder laag zijn. Stelt u uw plannen beter nog even uit of hapt u nu best al toe?

Verlaagde tarieven

Wie een huis of appartement koopt, moet bovenop de aankoopsom ook registratiebelasting betalen. Naast het algemene tarief van 10% maakt u mogelijk aanspraak op een verlaagd tarief. Sinds de zomer van 2018 gold een tarief van 7% voor de aankoop van de enige woning, op voorwaarde dat de koper er binnen de twee jaar ging wonen. Sinds januari 2020 is dat tarief gezakt tot 6% als gedeeltelijke compensatie voor de afschaffing van de woonbonus. Wie er zich bij de aankoop van zijn enige eigen woning toe verbindt om die ingrijpend energetisch te renoveren, betaalt 5% registratiebelasting. De Vlaamse Regering wil dat tarief vanaf 2021 ook toepassen bij een sloop gevolgd door (gedeeltelijke) wederopbouw. De achterliggende gedachte is dat uit het puin van de verouderde woning een meer energiezuinige woonst herrijst. Om zich daarvan te verzekeren zal de Vlaamse Regering de koper enkele specifieke voorwaarden opleggen.

Gunstige rentevoeten

De energetische renovatiewerken kunt u financieren met een krediet met een laag jaarlijks kostenpercentage. Voor een ‘groene’ lening van 15.000 euro met een looptijd van 36 maanden geldt bij KBC een jaarlijks kostenpercentage van 1,35%, tegenover 2,50% voor een klassieke renovatielening bij dezelfde grootbank. Het spreekt voor zich dat aan dergelijke groene renovatieleningen specifieke criteria verbonden zijn, onder meer op het vlak van het type werken en de gebruikte materialen.

Ook de rente voor de financiering van de aankoop van de woning blijft nog altijd gunstig. De rentebarometer van Immotheker wijst op een gemiddelde rentestand van 1,37% voor een lening op twintig jaar met vaste rentevoet. Die daling tekent zich dus ook tijdens de coronacrisis verder af. Het kan zelfs nog scherper: consumenten deelden met Spaargids.be al goedgekeurde offertes van minder dan 1%, met 0,91% als absolute uitschieter.

Tip: Bekijk hier de scherpste goedgekeurde offertes voor een woonkrediet

Wachten of toehappen?

De verlaagde registratierechten om een woning te kopen en die vervolgens te slopen en terug op te bouwen, treden pas vanaf 2021 in voege. Het lijkt weinig waarschijnlijk dat de rentevoeten tegen de jaarwisseling met meer dan een procentpunt stijgen, maar een beperkte correctie is zeker niet uitgesloten. Hebt u schrik dat een project u door de vingers glipt indien u de aankoop nog enkele maanden uitstelt, dan neemt u nu misschien wel beter het zekere voor het onzekere.

Premies en btw-verlaging

In dertien Vlaamse steden (Aalst, Antwerpen, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare en Sint-Niklaas) moet u slechts 6% btw betalen voor de sloop en heropbouw van een woning. In alle andere gemeenten betaalt u 21% btw. Particulieren die niet in één van die dertien steden wonen, kunnen een Vlaamse sloop- en heropbouwpremie aanvragen. De toelage is beperkt tot één premie van 7.500 euro per bouwproject. De premie kan per bouwproject slechts eenmaal worden verkregen, ook al gaat het om verschillende gebouwen.

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.