228, 22854

Volgen de rentevoeten de stijgende vastgoedprijzen?

Volgen de rentevoeten de stijgende vastgoedprijzen

In tegenstelling tot wat veel experten hadden ingeschat, blijven de vastgoedprijzen ook in coronatijden stijgen. Dat maakt het de kooplustigen er uiteraard niet makkelijker op. Vraag is of de rentevoeten voor hypothecaire kredieten eenzelfde patroon volgen. We zochten het voor u uit.

De coronacrisis had in het voorjaar een grote impact op het aantal vastgoedtransacties in ons land. Dat huisbezoeken een tijdlang geen optie waren, vertaalde zich in april met een daling van 23,9% ten opzichte van april 2019. In mei nam het aantal verleden vastgoedacties bij de notaris zelfs met bijna 30% af. In juni leek het herstel ingezet, met een stijging van 8,4%.

Wie vermoedt dat die noodgedwongen passiviteit op de woningmarkt de prijzen onder druk zette, heeft het niet bij het rechte eind. De eerste zes maanden van 2020 klokte de gemiddelde woningprijs in ons land af op 267.040 euro, goed voor een stijging van 1,9% ten opzichte van het jaargemiddelde van 2019. Die tendens tekent zich nog sterker af bij de verkoop van appartementen. Die veranderden voor gemiddeld 242.024 euro van eigenaar, of 5,9% meer dan in 2019.

 

1,27% op twintig jaar

Ruim een jaar geleden schreven we dat de rentes zich op een historisch laag peil bevonden. Daar heeft de coronacrisis vooralsnog weinig aan veranderd. Meer nog, voor een krediet op twintig jaar met vaste rente waarbij de koper 81% tot 100% van de waarde van het pand leent, wees de rentebarometer van Immotheker op 9 september 1,27% aan. Die gemiddelde rentevoet bedroeg begin februari nog 1,50%. Dat is dus goed nieuws voor kooplustigen, die hun nieuwe woning of appartement aan interessante voorwaarden financieren. Wie over een gunstig dossier beschikt en het onderhandelen met de kredietinstellingen in de vingers heeft, bedingt misschien wel nog goedkopere tarieven.

Bezoekers van Spaargids.be deelden al verschillende offertes met een rentevoet van minder dan 1% voor een looptijd van twintig jaar, met zelfs uitschieters tot 0,89%. Een grote ommekeer hoeven we waarschijnlijk niet meteen te verwachten, aangezien de Europese Centrale Bank alles in het werk stelt om de beleidsrente laag te houden en op die manier investeringen te stimuleren. Keerzijde van de medaille zijn dan weer de lage intresten waarmee de banken uw spaarijver karig belonen.

Tip: Bekijk hier welke voorwaarden andere kopers onderhandelden

Quotiteit

Niet onbelangrijk is dat veel banken een kleinere risicoappetijt tonen. Aangezien zowel consumenten als bedrijven in crisistijden doorgaans moeilijker aan hun afbetalingsverplichtingen voldoen, zal de bank minder risico’s willen nemen. Ze lijnen de quotiteit of de verhouding tussen het geleende bedrag en de waarde van de woning bijgevolg strikter af.

De Nationale Bank legt de financiële instellingen daartoe bovendien ook spelregels op. Het is de bedoeling dat kredietnemers hoogstens nog 90% van de waarde van een pand lenen. Dat betekent dat de koper zelf meteen 10% van het aankoopbedrag op tafel moet leggen. Voor een aantal dossiers mogen banken niettemin nog steeds boven dat plafond gaan, al zal de klant in dat geval waarschijnlijk niet op de scherpste voorwaarden moeten rekenen.

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.