Vraag naar hypotheekleningen blijft hoog

0
Reageer

Vraag naar hypotheekleningen blijft hoog

De lage rente blijft ervoor zorgen dat er nog steeds veel hypotheekleningen voor de aankoop of bouw van een woning worden afgesloten. Tijdens het eerste trimester waren het er 62.000, goed voor een totaalbedrag van bijna 7,7 miljard euro. Daarnaast werden nog eens 12.000 externe herfinancieringen – waarbij de kredietnemer dus verandert van bank om een duurdere lening te vervangen door een goedkopere – geregistreerd.

Het aantal hypotheekleningen voor nieuwe projecten lag in het eerste trimester van 2017 17% hoger dan in dezelfde periode van vorig jaar. Het overeenstemmende bedrag kwam zelfs 28% hoger uit, blijkt uit gegevens van de Beroepsvereniging voor het Krediet.

Toch is enige nuancering gepast. Het eerste kwartaal van 2016 was het zwakste van dat jaar. In het tweede kwartaal werden meer dan 70.000 kredieten toegekend. Sindsdien is de trend licht dalend.

Het gemiddelde ontleende bedrag voor de aankoop van een woning bleef op ongeveer 153.000 euro steken. Het gemiddelde bedrag voor een bouwkrediet klom tot ongeveer 159.000 euro.

Daarnaast kende in het eerste trimester van 2017 ook het aantal externe herfinancieringen – waarbij de kredietnemer dus verandert van bank om een duurdere lening te vervangen door een goedkopere - een stijging met 34%. Er werden nog bijna 12.000 externe herfinancieringen verstrekt.

Meer dan 9 op de 10 kredietnemers kozen voor een vaste rentevoet of een veranderlijke rentevoet met een initiële periode van rentevastheid van minimum 10 jaar. Ongeveer 7% van de kredietnemers opteerde voor een veranderlijke rentevoet met een initiële periode van rentevastheid tussen 3 en 10 jaar.

Spaargids maakte voor u ook een overzicht met de goedkoopste woonleningen en de bijhorende schuldsaldoverzekeringen.

Vindt u het artikel interessant? Geef uw score
(0 stemmen, gemiddeld 0 van de 5)


Categorie: Algemeen nieuws over lenen